Pochopit text, to znamená umět se nad něj vznést, říká Petr Kubes, herec Moravského divadla Olomouc

21. říjen 2016

Olomoucký rodák, absolvent pražské DAMU, milovník Portugalska, rozevlátý romantik a introvert – to je herec Petr Kubes.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

„Když jsem byl malý, bydleli jsme na sídlišti a já jsem uvízl v jednom čerstvě vybetonovaném příkopu. Zůstal jsem tam hodiny stát, a ty gumáky – když mě potom vyprostili – tam zůstaly dodnes,“ usmívá se před mikrofonem.

Petr Kubes mluví tichým hlasem, dělá pauzy. „Na DAMU jsem měl velké štěstí, že jsem byl v ročníku, který vedl Jiří Adamíra a Luboš Pistorius. Oba to byli výjimeční muži. Vkládali do nás, generace, která na školu přišla po pádu komunismu, velké naděje. Pamatuju si, jak mě pan Pistorius zvával k sobě a já jsem mohl sledovat, jak pracuje na scénářích, některé škrty se mnou dokonce konzultoval. To byla jedinečná zkušenost.“

Po skončení školy působil Petr Kubes v několik pražských divadlech, až se nakonec roku 2003 nechal zlákal nabídkou z Moravského divadla Olomouc.

Vrátil se do svého rodiště a stal se členem souboru olomoucké činohry. Dnes patří k jedněm z nejvytíženějších herců. Hraje divadlo, učí na Univerzitě Palackého, natáčí pro rozhlas i pro film. Je držitelem mnoha ocenění. Mezi jeho nejvýznamnější role patří Hamlet (Česká televize inscenaci natočila a odvysílala začátkem října 2016), nebo Salieri, z něhož Petr Kubes také citoval jeho požehnání všem průměrným.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Michal Bureš
Spustit audio