Poblíž ostravského letiště začala stavba nového logistického centra za 750 milionů

14. září 2021 07:20

Terén pro nové logistické centrum v blízkosti ostravského letiště začínají upravovat dělníci. Vznikne tam zázemí pro takzvaný terminál kombinované dopravy. Kromě nákladních aut tam totiž budou zajíždět i vlaky. Náklady na výstavbu celého areálu se pohybují okolo 750 milionů korun.

„V pozadí vidíme těleso železniční tratě, bude sem přivedena další kolej, která se bude rozvětvovat. Podstatná část plochy bude zpevněná betonová plocha,“ popisuje Zdeněk Pilík, předseda představenstva společnosti, která nové logistické centrum staví.

Čtěte také

Součástí plochy budou i portálové jeřáby. „Budou obsluhovat vlastní park a pohybovat s nákladními kontejnery. Součástí jsou samozřejmě provozní budovy,“ dodává Pilík.

Pro přepravu nákladní dopravy, takzvaného carga, bude důležitá i železnice. „Bude využita železniční trať vedoucí k letišti, kdy už je připravena výhybka do areálu. Tady bude manipulační technika, přijede vlak s kontejnery nebo návěsy a tady se to bude překládat na nákladní automobily,“ vysvětluje zástupce developerské společnosti Petr Kalina.

Pomoc letišti

Nové logistické centrum, takzvaný terminál kombinované dopravy, by měl pomoci i samotnému letišti. „Nám se každoročně už po dobu čtyř let daří zvednout cargo přepravu zhruba o 30 procent a v tomto já vidím velký přínos i v naplňování té strategie,“ říká generální ředitel letiště Jaromír Radkovský.

Stavba nového terminálu bude hotová do července příštího roku.

autor: Petr Dušek
Spustit audio