Plzeňský kraj mění hlavního autobusového dopravce. Od neděle se jím stane společnost Arriva

12. červen 2020
Zprávy

V neděli před čtvrtou hodinou ráno vypukne v Plzeňském kraji doslova velká dopravní revoluce. Na svoji první cestu se totiž vydá autobus nového regionálního dopravce - společnosti Arriva.

Hlavním autobusovým dopravcem v Plzeňském kraji se společnost Arriva stane na deset let. Podle smlouvy nasadí do provozu 315 nových vozů. Všechny jsou nízkopodlažní, vybavené klimatizací, možností dobíjet telefon nebo doplněné čidly, která počítají všechny nastupující i vystupující cestující.

Společnost Arriva je novým autobusovým dopravcem v Plzeňském kraji

Další velkou novinkou je jednotná krajská jízdenka. Díky ní může cestující využít městkou dopravu, vlak i autobus. Jízdenky můžou nově lidé zaplatit i platební kartou. Zároveň začíná fungovat i krajský dispečink i na něm bude v prvních 14 dnech odhalit a také vyřešit případné potíže.

Nový krajský dispečink ohlídá plynulost dopravy

„Budou se přenášet všechna data o počtu cestujících, dokonce budeme na dálku kontrolovat teplotu ve vozidlech, zda se přesně dodržel jízdní řád a podobně. To jsou všechno věci, které nejsou vidět, ale jenž se musí ještě doladit v provozu,“ vysvětlil náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN).

Pokud by případně při rozjezdu více než tří stovek nových autobusů nějaké problémy vznikly, cestující má alespoň částečně uklidnit jednotné jízdné 12 korun, která bude platit prvních 14 dnů, tedy až do konce června. Samotná společnost Arriva transport je podle svého šéfa Daniela Adamky připravená. Má už všechny autobusy i řidiče. „První autobus vyjede v neděli 14. června ve 3 hodiny a 50 minut z městečka Plánice směr Plzeň,“ uvedl Adamka.

První den, tedy v neděli vypraví Arriva 577 spojů. Během každého pracovního dne téměř 3800.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio