Pluto bylo skoro 80 let označováno za planetu. O status ho připravil pražský protokol

31. březen 2024

Dlouhá léta se žáci ve školách učili, že sluneční soustava má devět planet. Devátou planetou bylo Pluto, které objevil americký astronom Clyde Tombaugh v roce 1930. Jenže v roce 2006 Pluto planetou být přestalo.

„O Plutu se už od začátku vědělo, že je to taková divná planeta. Nezapadalo do kategorie planet skalnatých s atmosférou, jako jsou Merkur, Venuše, Země a Mars, ani do kategorie plynných a ledových obrů, což jsou Jupiter, Saturn, Uran a Neptun,“ říká jihočeská astronomka Jana Tichá.

Navíc má Pluto na rozdíl od osmi planet značně výstřední dráhu a astronomové rychle zjistili, že není tak velké, jak se zpočátku domnívali.

V roce 2006 Mezinárodní astronomická unie na svém kongresu v Praze ustanovila rámcovou definici planety. „Někdy se tomu také říká pražský protokol o Plutu a planetách. Bylo definováno, že planeta obíhá kolem Slunce, planeta je kulatá, to zjednodušeně řečeno znamená, že je dostatečně hmotná na to, aby se gravitačně zakulatila, planeta má takzvanou hydrostatickou rovnováhu a je dominantní na své dráze,“ vyjmenovává Jana Tichá.

Tomu Pluto podle ní rozhodně neodpovídá, a tak po 76 letech přestalo být oficiálně považováno za devátou planetu sluneční soustavy.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Související