Planeta jazzem posetá – Stéphane Galland z Belgie

26. březen 2015

Jméno belgického bubeníka Stéphana Gallanda není v Česku příliš známé. Představil se zde například jako člen doprovodné kapely libanonského trumpetisty Ibrahima Maaloufa během jeho loňského turné.

Stéphane Galland se narodil v roce 1969 v Belgii, vyrůstal v hudební rodině a svou první bicí sadu dostal již ve třech letech. V devíti se začal více zajímat o jazz a o dva roky později již koncertoval s pianistou Ericem Legninim. Ve třinácti vystupoval s nejlepšími belgickými jazzmany. Je zakládajícím členem nejznámějšího belgického tria Aka Moon, propojujícího jazz s rockem a africkými inspiracemi. Spolupracoval s originálním ansámblem Octurn nebo s fusion uskupením Greetings From Mercury.

V našem pořadu budou znít ukázky z Gallandova sólového alba Lobi, které vydal v roce 2012. Na CD se podílela řada hudebníků z celého světa: guadalupský flétnista Malik Mezzadri, vystupující pod pseudonymem Magic Malik, bulharský akordeonista Petar Ralchev, arménský pianista Tigran Hamasyan, španělský baskytarista Carles Benavent a turecký perkusionista Misirli Ahmet. Repertoár je tak zajímavou směsí nejrůznějších kulturních vlivů. Název alba Lobi znamená v konžštině „včera“ i „zítra“, což perfektně vystihuje podstatu celého projektu: spojení jazzu s tradičními lidovými písněmi. Výchozím bodem k této nahrávce bylo setkání Gallanda s Tigranem Hamasyanem v létě 2010. Nadaný vítěz Thelonious Monk Competition jej zaujal svým rytmickým přístupem i schopností propojovat jazz s lidovými tradicemi své rodné země. V pořadu zazní úpravy lidových písní z Arménie a Turecka a také skladba Para Para od flétnisty Magica Malika.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.