Planeta jazzem posetá – rakouský klávesista Raphael Wressnig

12. březen 2015

Planeta jazzem posetá přinese tentokrát směs jazzu, blues, soulu a funku v podání rakouského hráče na hammondky Raphaela Wressniga. Tento rodák ze Štýrského Hradce svůj hudební styl nazývá „Heavy organ soul and funk“.

Své debutové album vydal v roce 2002 s příznačným názvem Manic Organic a tato nahrávka mu otevřela cestu k předním bluesovým muzikantům – spolupracuje například se zpěvákem a kytaristou Larry Garnerem z americké Louisiany a s dalšími hvězdami tohoto žánru, jakými jsou Sugar Blue nebo Jim Mullen. V loňském roce vydal CD Soul Gumbo, ze kterého v našem pořadu zazní několik ukázek.

Album bylo natočeno v New Orleans za účasti předních muzikantů tamní hudební scény. Volbu tohoto místa vysvětluje Raphael Wressnig takto: „Vždy jsem měl rád hudbu New Orleans a někteří neworleanští hudebníci mě hodně ovlivnili. Miluji blues, soul, funk a jazz a myslím, že na světě není místo, kde by se všechny tyto styly tak dobře pojily, jako právě tady.“ Tento hudební mix přirovnává k rozmanitosti neworleanské kuchyně a z této paralely odvozuje i název svého CD Soul Gumbo. Pojmenování je inspirováno tradiční polévkou Gumbo, v níž se mísí ingredience a kuchařské postupy mnoha kultur včetně francouzské, španělské, německé, západoafrické a indiánské. Na CD se spolu s Wressnigem podíleli vyhlášení neworleanští hudebníci: kytarista Alex Schultz, saxofonista Craig Handy a bubeník Stanton Moore. Tuto sestavu doplňuje řada hostů, například zpěvák Tad Robinson nebo bluesový zpěvák a kytarista Walter „Wolfman“ Washington.

Energie koncertů Raphaela Wressniga je pověstná, vystupuje na festivalech a v klubech po celé Evropě a v minulosti se představil několikrát i v Česku – v roce 2009 na festivalu United Islands, o dva roky později vedl hudební workshop v Brně a naposledy zde vystoupil v roce 2012 na festivalu Jazzký Krumlov.

Na záznam z litevského koncertu, kde bubeníka Stantona Moorea vysřídal Johnny Vidacovich se můžete podívat zde:
Spustit audio