Planeta jazzem posetá: Łukasz Łagocki – Crossroads

17. duben 2014

Třetí cesta s naší Planetou do Polska bude tentokrát směřovat za pianistou Lukaszem Łagockim. V pořadu budou znít ukázky z jeho alba Crossroads, které vyšlo v roce 2010.

Lukasz Lagocki začínal nejprve jako klasický varhaník, ale postupně se přeorientoval na jazzové piano. Začínal v big bandech a kapelách ve Spojených státech, Mexiku, Německu a Švýcarsku.

Po deseti letech strávených na těchto hudebních cestách se vrátil do Polska, kde nahrál svůj debut Crossroads. Autorem repertoáru je sám Łukasz Łagocki. Jeho skladby v sobě mísí prvky jazzu, vážné hudby i world music a dávají velký prostor pro kolektivní improvizaci.

Ke svému projektu přizval Łagocki hudebníky z různorodých hudebních prostředí, které spojuje otevřenost experimentům a žánrovým přesahům: flétnistka Yael Acher se věnuje klasické i soudobé hudbě, volné improvizaci, progresívnímu jazzu a funku, spolupracuje se sbory, DJ‘s a také s choreografy a tanečníky. Houslista Henryk Gembalski debutoval na polské jazzové scéně již v roce 1978 a koncem osmdesátých let se prosadil jako spoluzakladatel experimentálního bigbandu Young Power kombinujícího rock, free jazz i reggae. Kontrabasista a skladatel Olo Walicki byl několik let součástí gdaňské „Yass“ scény, která ve své hudbě propojovala free jazz, tvrdší rock a také poezii a experimentální divadlo. Pro úplnost doplňme ještě člena rytmické sekce, vynikajícího bubeníka Henryka Sanoszeka.

Zajímavostí je, že Łukasz Łagocki dal celé toto album na své webové stránky, kde si můžete poslechnout i ty skladby, které se do našeho pořadu nevejdou. Adresa je www.lukaszlagocki.com.

Spustit audio