Planeta jazzem posetá: Leszek Możdżer

20. březen 2014

Vltavské vysílání je v letošním roce orientováno na kulturní oblast Polska. Proto se i s naší Planetou zaměříme na výraznou postavu polské jazzové scény, na pianistu a skladatele Leszka Możdżera.

Od roku 1994 až do současnosti se Leszkovi Możdżerovi daří téměř pravidelně získávat titul pianista roku v anketě polského časopisu Jazz Forum. Během své hudební dráhy se stal velkým popularizátorem jazzu. Se svou propracovanou a přitom srozumitelnou hudbou oslovuje opravdu široké spektrum posluchačů. Některé jeho skladby se dokonce dají stáhnout jako vyzvánění do mobilního telefonu.

Ve své tvorbě rád mísí žánry – v minulosti vytvořil například jazzovou verzi písně Smells Like a Teen Spirit od skupiny Nirvana nebo ještě jako student nahrál celé album věnované jazzovým interpretacím Chopina. V Česku je známý třeba díky svému triu Możdżer, Danielsson, Fresco, se kterým vystoupil loni v Praze na festivalu Struny podzimu.



Narodil se v roce 1971 v Gdańsku a na klavír začal hrát v pěti letech. Jazz objevil sice až v posledním ročníku gdaňské Hudební akademie, velice rychle si ho ale osvojil a brzy začal hrát s předními světovými jazzmeny. V minulosti spolupracoval například s Marcusem Millerem, Johnem Scofieldem nebo s Tomaszem Stańkem.

Asi nejznámějším projektem Leszka Możdżera je trio Możdżer Danielsson Fresco, ve kterém hraje se švédským basistou a violoncellistou Larsem Danielssonem a izraelským perkusistou Zoharem Frescoem. V jejich hudbě se prolínají rozmanité hudební tradice a přístupy – evropská klasická hudba, slovanská melodika i vlivy arabské a židovské. Vzhledem k tomu, že hudebníci jsou rozprostřeni mezi Krakovem, Stockholmem a Tel Avivem, jejich spolupráce je spíše nárazová, ale o to intenzívnější.



V pořadu zazní skladba Light Up The Lie z jejich druhého CD Between Us and the Light z roku 2006. Z novějších nahrávek Leszka Możdżera uslyšíme v pořadu například skladbu Tears For Esbjörn z CD Jazz at Berlin Philharmonic, na kterém se spolu s ním podíleli německý pianista Michael Wollny a finský pianista Iiro Rantala.

Spustit audio