Planeta jazzem posetá: Ángela Troendle - Svěží jazz z Vídně

6. březen 2014

Rakouská zpěvačka, skladatelka a klavíristka Ángela Tröndle se narodila v roce 1983 v Salzburgu.

Od dětství se Ángela Tröndle věnovala zpěvu, hře na housle a na klavír. Zpěv a hudební pedagogiku později vystudovala na Univerzitě v Grazu. V roce 2006 byla přijata na Manhattan School of Music, kde se účastnila workshopů mnoha významných jazzových osobností – mj. zpěváka Bobbyho McFerrina, skladatelky Marie Schneider, trumpetistky Ingrid Jensen a dalších.

New Yorku a zážitkům s ním spojeným věnovala své album Dedication to a City, na kterém se spolu s ní podílelo její kvinteto Mosaik. To tvoří spolu s Tröndle saxofonista a basklarinetista Siegmar Brecher, klavírista Michael Lagger, kontrabasista Valentin Czihak a bubeník Philipp Kopmajer.

V roce 2007 se Ángela Tröndle vrátila z Ameriky do Grazu, kde absolvovala magisterské studium jazzové kompozice a aranžování u Eda Partyky. Dovednosti, které během tohoto studia získala, zúročila na svém následujícím albu Eleven Electric Elephants, které vyšlo v roce 2010. Oproti předchozím nahrávkám je tento projekt závažnější, aranžérsky vytříbenější a kompozičně vyzrálejší. Zvuk kvinteta Mosaik v některých skladbách rozšiřuje smyčcové kvarteto, které však není pouze doprovodem v pozadí, ale rovnocenným hudebním partnerem.



V hudební tvorbě Ángely Tröndle je nepřehlédnutelná hudební a aranžérská erudovanost, která však nezastiňuje hravost a smysl pro humor. Kompozice jsou kontrastní, mívají členitou strukturu a melodicky a rytmicky výrazná témata. Hříčky Ángely Tröndle ale nejsou samoúčelné, neztrácejí hloubku a bývají v pravý čas vystřídány vážnější náladou. Ve chvíli, kdy bychom o její tvorbě chtěli hovořit jako o křehké, vyrazí proti nám s groovem, kterým dá jasně najevo, že umí také příjemně přitvrdit.

V posledních letech se hudebně ubírá směrem k poetickému folku, melodramu, avantgardě, místy i popu. Jedním z jejích zatím posledních projektů je kapela The Little Band From Gingerland, se kterou vydala před dvěma lety CD Time Out Time.

Diskografie:Ángela Tröndle & Mosaik: Dedication to a City, 2007 Cracked Anegg RecordsÁngela Tröndle & Mosaik: Eleven Electric Elephants, 2010 Cracked Anegg RecordsThe Little Band From Gingerland: Time Out Time, 2012 Cracked Anegg Records

Spustit audio