Plachtit spolu s ptáky je životní zážitek

16. srpen 2002

Před několika lety byl u nás uveden dokument Mikrokosmos, odhalující úžasné dění lidským zrakům běžně skryté. Zatímco tehdy se "hrdiny" staly droboučcí živočichové skrytí v trávě, zejména hmyz, další dokument Ptačí svět zkoumá neméně atraktivní jev - stěhování ptáků. Ti musí pravidelně překonávat tisícikilometrové vzdálenosti.

Pod vedením Jacquesa Perrina se nesčetní spolupracovníci, vybavení špičkovou snímací technikou, rozjeli doslova po celém světě - po Evropě, Africe, Asii i Americe, aby pořídili v mnoha případech unikátní, málokdy vídané záběry. Především plachtění vzduchem v těsné blízkosti letících opeřenců, nadhledy i podhledy, to vše vytváří úžasný dojem, který neslábne ani s rostoucím opakováním totožně nasnímaných záběrů. V detailním přiblížení můžeme obdivovat letící ptáky, ať již mávají křídly v téměř staccatovém tempu, či jen občas. Doslova si můžeme prohlížet vodorovně natažené tělo, dokonce si všimneme, jak jim vítr čechrá peří. Sledujeme, jak přistávají i vzlétají, jak loví, když jako šipka pronikají pod vodní hladinu, jak spolu zápasí, jak hnízdí či krmí mláďata. Jak při letech nad oceánem dokonce odpočívají na lodi, jejíž trasa náhodně proťala jejich tah.

Přitažlivá je rovněž zvuková stránka, zachycující nejrůznější klapot, sykání, hudrání a pískání, vydávané jednotlivými "hrdiny". Nejvíce atraktivní jsou však prostředí, kterými ptáci prolétávají. V rychlém sledu spatříme přímořské scenerie, savany i zasněžené hory, podíváme se na starobylé venkovské usedlosti i znečišťující průmyslové oblasti, obhlédneme čarokrásné přírodní rezervace, plné rozeklaných útvarů i bublajících gejzírů, navštívíme zimoviště v chladných oblastech Islandu. Všechna tato pozadí, stále nová a neopakovatelná, se stávají jakýmsi pestrým kaleidoskopem, jenž si v některých okamžicích dokonce zjednává větší pozornost než samotní protagonisté.

Z filmu Ptačí svět

Film v krátkých, navzájem si podobných sekvencích přibližuje tahy nejrůznějších ptáků - hus bernešek, jeřábů, čápů, orlů, dokonce i opěšalých tučňáků. Rekordmanem je nepochybně rybák dlouhoocasý, překonávající vzdálenost dvacet tisíc kilometrů - přelétává od pólu k pólu. A jakoby pro odlehčení je vsunuta epizoda z amazonských pralesů: v kleci uzavřený papoušek si dokáže vězení otevřít a odletět na svobodu. I když Ptačí svět spoléhá především na malebnost záběrů a působí estetickou libostí, nevyhýbá se ani nástrahám, které stěhovavé ptáky mohou potkat: střelba myslivců, znečištěné plochy, zranění... Tento francouzský dokument by určitě neměl uniknout vaší pozornosti, protože v současné filmové nabídce nic obdobného nenaleznete.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.