Pitná voda ubývá, pokud si ji vyplýtváme, tak žádná jiná nepřijde, upozorňuje vodohospodář

22. březen 2022

22. březen je Světový den vody. V roce 2020 Česko zasáhlo nejhorší sucho za posledních 500 let. A situace se dlouhodobě nezlepšuje. Na vině jsou často diskutované změny klimatu, ale i nešetrný způsob, jakým lidé s vodou v krajině po léta zacházeli. Dříve pršelo hodně dlouho a málo, zatímco dnes jsou srážky lokální a prudké, popisuje v rozhovoru z června 2020 vodohospodář a technický ředitel Středočeských vodáren Bohdan Soukup.

„Naprší během dvou hodin jako za měsíc, a během dalších dvou hodin je to pryč,“ vysvětluje, proč z dešťů není z vodohospodářského hlediska velký užitek. Právě lokální povodně a extrémní sucha jsou dvě strany jedné mince. „Hladina podzemních vod jde dolů, neustále se snižuje. Vody tady není neomezené množství, a pokud si ji vyplýtváme, tak už sem žádná další odnikud nepřijde,“ varuje Soukup.

„Když se podíváme na mapu ČR, tak vidíme, že k nám nepřitéká žádná velká řeka, která by nás obohacovala vodou. Nemáme ani moře, kterým bychom si pomohli tak jako řada států na jihu Evropy, které staví veliké vodárny na odsolování vody z moře. Stát Izrael dnes už bere 60 % svých potřeb spotřeby vody pokrývá odsolování mořské vody.“

„Musíme si vystačit s tím, co nám tady naprší anebo v zimě nasněží,“ shrnuje vodohospodář.

Jak je to s kvalitou pitné vody v Česku? Jak moc pitnou vodou Češi plýtvají a je reálné, aby se v dohledné době v domech splachovalo dešťovou vodou? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , prh

Související