Písně večerníčkovských Krysáků a jejich přátel zazní v představení skupiny Buchty a loutky

14. březen 2014

Co vznikne, když se spojí rocková kapela Už jsme doma a divadlo Buchty a loutky? Pět ran do čepice. To je název jejich společného představení, které diváci poprvé uvidí v neděli 16. března na festivalu Smetanovské dny v Plzni.

Autorem písní je Miroslav Wanek z kapely Už jsme doma, který složil hudbu a napsal část scénářů k úspěšnému Večerníčku Krysáci. Z několikavteřinových motivů, užitých v tomto seriálu, vzniklo třináct zcela nových písniček, které tvoří osu představení Pět ran do čepice.

Díky spolupráci se členy divadelní skupiny Buchty a loutky a akordeonistou Michalem Mihokem se zrodil příběh o hledání pátého kamaráda, kde živí herci vystupují společně s loutkami.

"Každá písnička v té druhé řadě večerníčků o Krysácích se týkala některé postavy, je tam žába Dáša, ještěrka Karla atd. Vždycky je tam jedna vedlejší postava, která zpívá písničku, v níž se de facto představuje, i v těch dvacetivteřinových verzích.

A tak jsem stál před problémem, jak těch 12-13 postav dostat do jednoho příběhu, protože každá z nich je úplně jiná, nikdy se v tom seriálu nesetkaly. Jak scuknout několik příběhů do jedné hodiny? Nakonec mě napadlo, že by Krysáci vypsali konkurz na pátého kamaráda," líčí Miroslav Wanek z kapely Už jsme doma, jak vznikla ústřední zápletka představení Pět ran do čepice.

Kterého kamaráda si nakonec krysáci vyberou do party, o tom rozhodnou samy děti.

autoři: Marina Feltlová , Helena Petáková
Spustit audio