Píseň písní

9. listopad 2004

Jestli jste při listování kulturním přehledem narazili na Píseň písní a nešli na ni jen ze strachu, že to bude nějaký náboženský sabat, pokusím se vaši předpojatost zvrátit a pozvat vás na velmi příjemný poetický kabaret Lásky a Smrti.

Opravdu. Při sledování představení zcela zapomenete na vše nepříjemné, co přináší tento svět, včetně náboženských válek, a budete sledovat příběh lásky. Příběh, který si každý z nás po svém prožívá, a příběh Smrti, který každý z nás jednou nepřežije. Píseň písní se bude linout v písňové podobě na pozadí milostného příběhu, který budou uvádět dva konferenciéři - Bůh a Smrt. Takovýto základ inscenace se snad může zdát lehce opotřebovaný, ale stále funguje. Vše se odehrává v jakési mlžné atmosféře za polopropustnou stylovou stěnou za velmi impresionistického svícení, a tak vše působí, jako by k nám přicházelo odkudsi z dávnověku, z neznáma obestřeného tajemstvím. Přesto k nám každé slovo promlouvá důvěrně známě, jako bychom je slyšeli včera, dnes, před chvílí, či jej právě měli na jazyku a chtěli je sami vyslovit.

Z představení Píseň písní

Oba konferenciéři, Bůh (Petr Stach) a Smrt (Ilona Semrádová) jsou z podstaty svých postav jaksi nad věcí. Pozorují to lidské hemžení s nadhledem, neboť je pozorují již tisíce let, znají je nazpaměť a přijde jim tak trochu směšné, ale zároveň dojemné. A nevěsta (Kristýna Franková) a ženich (Filip Jevič) jsou zas až po okraj naplněni láskou, která z nich tryská tak, že v sobě mají milenecké páry všech dob právě proto, že si prožívají svůj drobný okamžik, který si pro sebe urvali z věčnosti. Ostatní postavičky pak výtečně dokreslují atmosféru světa svou komikou i tragičností. Nelítostností k lásce druhých, závistí, přejícností a krutostí. Je to kabaret světa biblického a nebiblického, a tak ať již v sobě nosíte tu či onu víru, či jste ateisté, tento příběh lásky v Písni písní vás jistě chytne za srdce a inscenace i za oko a ucho.

Nejbližší představení Písně písní se hraje v divadle Minor 17. listopadu od 19.30 (pozn. red.).

Související článek: "Kéž políbí mě polibkem svých úst!"

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.