Pianistka Geri Allenová slaví šedesátiny

26. červen 2017

Geri Allenová je skladatelka, pianistka a hudební pedagožka, které bylo 12. června šedesát let.

Po odchodu z rodného Pontiacu ve státě Michigen studovala na univerzitách v Detroitu, ve Washingtonu, a ještě v Pittsburgu, kde se věnovala etnomuzikologii. Svého učitele hudby, trumpetistu Marcuse Belgrawa, později přizvala na pět svých desek z let 1987 až 2013.

Dále studovala soukromě jazzovou improvizaci a kompozici u řady progresivních muzikantů a hraní na klavír probírala s hardbopovým veteránem Kennym Barronem.

Geri Allenová má rozsáhlou diskografii se špičkami amerického jazzu. S Ornettem Colemanem hraje na obou vysoce ceněných albech Sound Museum. Byla pianistkou skupiny Charlese Lloyda, s nimž nahrála dvě alba. Na dvou titulech doprovodila zpěvačku Betty Carterovou.

V roce 2010 vydala zatím jedinou sólovou nahrávku Flying Toward the Sound. S basistou Davem Hollandem a bubeníkem Jackem DeJohnettem zformovala trio, s nímž v lednu 2004 v New Yorku nahrála studiově album The Life of a Song, které ještě téhož roku vyšlo. Toto album, sestavené s výjimkou tří standardů z vlastních skladeb, považuje za osobní muzikantskou zpověď.

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio