Philips proráží s Jazzem

16. září 2004

Pomalu si začínáme zvykat na to, že věci se nepojmenovávají podle svého prvotního účelu, ale podle toho, kdo stojí za nimi a sype do nich peníze. Jména firem a sponzorů se dostávají i do souvislostí, které by jim šly předem těžko odhadovat. Máme tu Staropramen Extra ligu či Gambrinus ligu, T-Mobile Arenu, Sazka Arenu... přestože s pivem, telefonováním nebo sázením tyto budovy a události až tak nesouvisí. Letos 18. září se zakládá na nový pojem, který by se dle ambic pořadatelů měl vžít podobně silně jako třeba již výše jmenované, totiž Philips International Jazz Festival.

Vše zatím napovídá tomu, že typ jazzového festivalu, se kterým přichází Philips, tu chyběl. Koncentrovaný jednodenní festival zasazený do toho nejluxusnějšího koncertního sálu v Praze (kde jinde než v Sazka Areně), představující jazz v co možná nejširším a nijak vyhraněném spektru, jsme tu zatím neměli. Rovněž dostatečně bohatý pořadatel, který by si mohl dovolit zvát jména, o která stojí, bez zásadních finančních limitů, tu byl k pohledání. S čím na nás tedy pilotní ročník PIJF vyrukuje?

Plakát festivalu

Jednoznačně největší hvězdou je Van Morrison. Je to jeden z mála výrazných dluhů, který k nám dovozci zahraničních legend zatím měli. Přestože se v Praze ještě neukázal, na hudební scéně funguje bezmála čtyřicet let, má za sebou řádově desítky alb a dodnes pravidelně vydává (naposledy "What's Wrong With This Picture" loni). Nedá se považovat přímo za jazzovou legendu, nicméně z jazzu jako takového vždy vycházel, jen ho usazoval spíše do oblastí šansonu, soulu, rythm and blues či popu.

O poznání více "jazzověji" smýšlející je maďarský pianista Béla Szakcs Lakatos, který poměrně úspěšně prozařuje nejen ve střední Evropě, ale prakticky po celém světě už od sedmdesátých let. Další legenda - klarinetista Acker Bill - se do Prahy vrací po těžko uvěřitelných čtyřiceti letech; spojení s Vanem Morrisonem zde není úplně náhodné, oba spolu před několika lety nahrávali společně ve studiu. Příjemným zpestřením by měli být i energií hýřící američtí muzikanti kolem saxofonisty Jaye Beckensteina - Spyro Gyra.

Z domácích jmen vedou první ročník zejména ti, o kterých se v poslední době hovořilo v souvislosti s vydáním úspěšných nahrávek - Dan Bárta či Richard Müller (ten ovšem tentokrát s jazzověji laděným repertoárem). Snad pro úplnost zastoupených odrůd jazzu byl za jeho tradičnější podobu do programu zařazen i Jiří Stivín, i když nad jeho místem v prime-time večerního programu, zejména při pohledu na Dana Bártu, který v 15 hodin zahajuje, lehce padá brada údivem.

Těm, kdo budou do Prahy mířit z okolí Brna, jistě přijde vhod informace, že bude vypraven speciální Jazzový vagón s cestovním aperitivem v podobě Tria Viléma Spilky.

Více informací na philipsjazz.ami.cz, případně na stránkách spolupořadatele Agentury 10:15.

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.