Philip Zimbardo nachází Lucifera v každém z nás

26. červen 2014

Před dvěma lety proběhla v pražském DOXu rozsáhlá výstava Luciferův efekt, která postihovala nejrůznější hnusy prožírající lidskou společnost. Vycházela z – tehdy čtyři roky staré – stejnojmenné knihy amerického psychologa Philipa Zimbarda. Až letos máme možnost prostudovat její inspirační zdroj přímo. V nakladatelství Academia totiž právě vyšel překlad Luciferova efektu.

Mučení, znásilňování, vraždy, ... Běžně o nich slýcháme, málokdo by si ale dokázal připustit, že by se to mohlo týkat i jeho. Natožpak že by on sám mučil, znásilňoval a vraždil. Americký psycholog Philip Zimbardo ovšem tvrdí, že je to možné snáz, než si myslíme. Dlouholeté sociologické výzkumy brutality shrnul do svého životního díla – knihy Luciferův efekt, která právě vyšla i v češtině.

Zimbardova teze, že téměř každý může pouhým vlivem okolností ublížit, není jenom teoretikovo plácnutí do vody. Sám začátkem 70. let zorganizoval dnes už proslulý stanfordský vězeňský experiment, který podstatně změnil pohled na věc. Z řad studentů vybral několik dobrovolníků, jimž náhodně přidělil roli dozorců nebo vězňů ve fingovaném vězení zřízeném na půdě univerzity. I když bylo tohle vězení jenom „jako“, brzy se všichni do svých rolí natolik vžili, že bylo nutné kvůli přílišné brutalitě dozorců a špatnému psychickému stavu vězňů experiment předčasně ukončit. Naprosto zdraví inteligentní jedinci, pocházející navíc ze srovnatelných životních poměrů, se během necelého týdne změnili v sadistické zrůdy a duševní trosky.

Ve své knize Zimbardo den po dni popisuje průběh celého experimentu a komentuje chování jednotlivých účastníků i jejich autentické výpovědi. Tímhle průkazným materiálem tak hravě podložil svoje tvrzení, že brutalita v člověku není dána ani tak geneticky či výchovou, ale budí ji hlavně ta správná situace, která jí dovolí vytrysknout.

To je vcelku překvapivé a znepokojivé zjištění. A Zimbardo tuhle podivně naléhavou zprávu ještě umocňuje dokonale suchým jazykem. Nezdobí ho žádnými cingrlátky, jenom popisuje. Luciferův efekt je tak naprosto srozumitelná kniha, která říká přesně to, co říkat chce. Možná ale nakonec Zimbardo na srozumitelnosti lpěl až zbytečně moc, což ho vedlo k několikerému opakování stejných myšlenek. Třeba by pak jeho knížka ani nemusela mít přes šest set stran.

Jenže ono je to vlastně jedno, protože se těch šest set stran opravdu dobře čte. A navíc není tak úplně od věci párkrát si zopakovat, že my všichni jsme bez mrknutí oka schopní terorizovat ostatní, když se to po nás jen trochu chce.

Philip Zimbardo – Luciferův efekt. Jak se z dobrých lidí stávají lidé zlí (The Lucifer Effect. Understanding How Good People Turn Evil)
[Překlad: Marika Králíková, Radek Kašpar]. Praha: Academia, 2014. 628 stran.


Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.