PhDr. Irena Bukačová, ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici, historička, překladatelka.

14. červenec 2015

Na pracovním stole této významné publicistky bychom dozajista kdykoli našli několik dokončovaných i několik připravovaných studií. Za všechny připomenu alespoň její nedávno vydanou knihu Architektura Jana Blažeje Santiniho-Aichla na severním Plzeňsku.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Knihu výpravnou, s bohatými historickými pramennými materiály a fotografiemi. Jedna z kapitol je nadepsána: Hvězdná krajina Jana Blažeje Santiniho a jsou k ní připojena slova Michela Foucaulta: „Cožpak hvězdy nevnášejí nezměnitelnou formu do pozemských rostlin... hvězdy jsou matricí všech rostlin...člověk překlopí do své vnitřní hvězdné oblohy to nebe, kde se třpytí viditelné hvězdy...“Dr. Irena Bukačová, kterou do rozhlasového studia pozvala Eva Ocisková, v úterní Telefonotéce vyprávěla o zrcadlení hvězd v barokní krajině plzeňské, v našich předchůdcích i současnících...

Archiv odvysílaných pořadů.

 

Pošlete moderátorovi svůj dotaz na hosta

autor: Eva Ocisková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.