Petříček nemohl čekat, že bude pokračovat. Nový ministr má rozhled i prověrky, hodnotí Běhounek

15. duben 2021

Novým ministrem zahraničí se stane Jakub Kulhánek (ČSSD), který nahradí Tomáše Petříčka (ČSSD) odvolaného poté, co na sjezdu sociální demokracie prohrál v souboji o předsednický post. „Kritizoval účast ve vládě dost výrazným způsobem, a tak nemohl očekávat, že jeho angažmá bude pokračovat,“ říká poslanec a nový místopředseda ČSSD Jiří Běhounek.

„V opačném případě, když by vyhrál kolega Petříček, tak by to asi dopadlo stejně. Jak by asi mohl Jan Hamáček vykonávat funkci ministra vnitra, když by neměl podporu strany a stál proti němu blok příznivců kolegy Petříčka,“ dodává.

Čtěte také

Situace se prý vyhrotila až před volbou předsedy strany. „V sociální demokracii roky byly různorodé pohledy a vždy se dokázala domluvit. Bohužel v posledních deseti letech se to ne úplně dařilo a předpokládal jsem, že tohle měl být konec,“ přiznává.

Hamáček post ministra zahraničí nabídl ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), ten to ale na tiskové konferenci odmítl. To, co následovalo po Petříčkově odvolání, označuje Běhounek za smutné: „Je to špatně, jak se to sehrálo. Musím to říct a je mi to líto.“

„Nastoupil jsem ne proto, abych z toho měl nějaké zisky, ale abychom to odpracovali. Věřím, že to veřejnost pochopí a výsledek nebude takový, že by sociální demokracie stála za dveřmi sněmovny. Byla by to pro národ i společnost velká chyba a ztráta,“ věří nový místopředseda sociálních demokratů Běhounek.

Kvalitní kandidát

Sociálně demokratický poslanec vyzdvihuje kvality kandidáta strany na ministra zahraničí.

Jakub Kulhánek, adept na post ministra zahraničí

„Má obrovský rozhled, vzdělání, všechny bezpečností prověrky a celou dobu se v této oblasti pohybuje. Mám s ním osobní zkušenost z krizového štábu v minulém roce a byl velice schopný. Když ministr Hamáček nemohl, tak řídil štáb on a dohodli jsme se téměř na všem a fungovalo to,“ přibližuje bývalý hejtman Vysočiny.

Kulhánek působil také v čínské společnosti CEFC Europe. Poradenství pro čínskou firmu ale někteří experti, které oslovily Hospodářské noviny, vnímali jako bezpečnostní riziko.

Čtěte také

„V případě, že by to bylo bezpečnostní riziko, tak mu naše odpovědné orgány nedají prověrku na přísně tajné. Co já vím, tak byl analytik, není mi známo, že by byl ve výkonných orgánech,“ reaguje Běhounek.

Zároveň nesouhlasí s tvrzením Lubomíra Zaorálka, že ministerstvo zahraničí je „vykuchané“, protože přišlo o některé pravomoci. „Nevysvětlil nám, co tím myslel. Bude záležet na tom, jak se Jakub Kulhánek domluví s premiérem a jakým způsobem si vykolíkují hřiště,“ míní.

Mělo by Česko nakoupit ruskou vakcínu Sputnik V? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související