Petra Soukupová v Čajovně

11. prosinec 2009

Spisovatelka Petra Soukupová (1982) letos vydala druhou knihu Zmizet. Obsahuje tři sevřené, brilantně napsané novely, které spojuje téma narušených vztahů, rozpadajících se rodin, špatné komunikace, utíkání, mizení, hledání, nacházení a často bohužel i nenacházení. Do úterní Čajovny si autorku pozval Jaroslav Rudiš.

Petra Soukupová vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Pracuje jako scenáristka a produkční. Scénář napsaný volně na motivy knihy K moři získal nejvyšší ocenění ve druhém ročníku scenáristické soutěže Nadace Barrandov a právě se chystá jeho realizace. Kniha K moři byla také oceněna Ortenovou cenou pro mladé autory (2008) a ve stejném roce byla nominována na Magnesii Literu a Cenu Josefa Škvoreckého.

V roce 2009 se Petra Soukupová umístila se svým scénářem Na krátko na třetím místě v soutěži o Cenu Sazky, která se uděluje za dosud nerealizované scénáře hraných celovečerních filmů. Cena jí byla předána při příležitosti nominačního večera Českých lvů. Kniha Zmizet je souborem tří novel, z nichž jedna je inspirována právě scénářem Na krátko.

Více v Čajovně, Český rozhlas 3 - Vltava, úterý 15. 12., 19:00.

Spustit audio