Petr Ulrych: Velikonoce. Vpravdě nelítostivý pohled do velikonočního dne malého Pavla

5. duben 2021

Na hraně poťouchlé komedie a nervy drásajícího dramatu osciluje zdánlivě groteskní vyprávění Petra Ulrycha o každodennosti malého chlapce. Autor sice vykresluje povědomou úsměvnou atmosféru Velikonoc v obyčejné české domácnosti, ale v podloubí té nostalgie jako by bublalo cosi nepříjemného – neštěstí, smutek a strach malého Pavla. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Marek Holý
Připravil: Petr Hruška
Režie: Marek Pivovar
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2002

Spisovatel Petr Ulrych se narodil 31. května 1965. Vystudoval Fakultu žurnalistiky UK (1987) a živil se jako novinář na volné noze, posléze jako kmenový člen kulturní rubriky Mladého světa. Po barvité řadě dalších profesí (laborant v oddělení velkých zvětšenin ČTK, topič kotelny, noční uklízeč u McDonald's, prodavač splachovadel na Karlově mostě, režisér striptýzových klipů pro společnost DVTV, obchodník se starými skříněmi) založil v roce 1992 jazykovou agenturu, kterou vede dodnes. Je autorem několika sbírek povídek, založených na ironickém a groteskním vidění a na básnickém obraze. Žije v Praze.

autoři: Petr Hruška , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.