Petr Šabata: Jak se ze Slovenska stal i pro Česko málo vyzpytatelný partner

13. květen 2024

Do pekla? Dobře, ale na velkém bílém koni, řekl čerstvý vítěz parlamentních voleb na Slovensku Robert Fico v říjnu 2023. Ani v Bratislavě mnoho lidí nechápalo, proč už čtyřnásobný premiér po neuvěřitelném návratu do čela kabinetu mluví o pekle.

Po půl roce je věta srozumitelnější nejen pro Slováky, ale i pro sousedy a mezi nimi pro Českou republiku v první řadě, protože pro ni je Slovensko stále výjimečný soused a partner v EU, NATO i při řešení řady denních občanských problémů.

Čtěte také

Robert Fico od prvních dní nejenže vládne jinak než předchozí kabinety, ale vzal tvrdým útokem demokratický systém na Slovensku. Pokusil se změnit paragrafy i instituce trestního práva, aby se jakékoliv hrozbě vyhnuli všichni jeho spolupracovníci, které už vyšetřovaly orgány činné v trestním řízení.

Brutálně mění pravidla pro nevládní organizace i veřejnoprávní média, na ta soukromá tlačí ekonomicky. Koaliční politici nevybíravě útočí na soudce, vyšetřovatele, příslušníky menšin, novináře, opoziční politiky a zastrašují je. Fico odmítá vojenskou podporu Ukrajině, jeho vystoupení jsou prokremelská, schůzky členských zemí EU jsou podle něj válečné kabinety.

Totalitní systém vládnutí bez voleb?

V nedávné kampani před prezidentskými volbami, v nichž nakonec zvítězil jeden z lídrů vládní koalice Peter Pellegrini, se neštítil jeho tým ničeho, včetně dezinformací, strašení a nedodržování pravidel financování.

Čtěte také

Česká vláda zažila tento obrat před časem, když musela zrušit společné jednání obou kabinetů – po sérii nehorázných Ficových výroků na adresu Ukrajiny a po schůzce slovenského ministra zahraniční s tím ruským. A z Bratislavy poté zazněla slova o vojenských štváčích v Praze...

Ve třech předchozích případech, kdy byl Robert Fico lídrem slovenské vlády, se nic takového nedělo, slovenský premiér je úplně jiný politik, než byl v minulosti, a s tím musí všichni počítat. Jeho motivace není dělat vše pro Slovensko a jeho občany, ale v první řadě získat a bránit co nejvíc moci pro sebe a navždy se vyhnout situaci, kdy i jemu hrozilo vězení.

Evropská komise sice řadu těchto kroků kritizuje a upozorňuje na možnost pozastavení evropských miliard, nicméně domácí podpora vládních stran v průzkumech neklesá, Ficovo jednání je pro část společnosti zcela v pořádku. Koneckonců prezidentské volby toho byly reálným dokladem. Robert Fico udržuje nadstandardní vztahy s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, nedávno se vrátil z návštěvy Ázerbájdžánu a chystá se do Číny.

Petr Šabata

V politickém boji se neštítí ničeho a opozice zatím jen hledá odpovědi na dezinformace, drtivý tlak na demokratická pravidla, na bezohledné útoky. Podle nedávného průzkumu společnosti Globsec sice Slováci rekordně podporují členství v EU a NATO (až 70 procent), nicméně až 36 procentům by nevadil totalitní systém vládnutí bez voleb (v Česku to je ovšem 33 procent). Toho koalice chladnokrevně a bez zábran využívá.

Ficova vláda jede do pekla na velkém bílém koni, řečeno slovy premiéra. A pro českou vládu, diplomacii i další aktéry politických jednání se tím dnes Slovensko stalo mnohem méně vyzpytatelným partnerem než jiné země v EU či NATO. Navzdory výjimečné historické, jazykové, kulturní i lidské blízkosti.

Autor je šéfredaktor deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.