Petr Šabata: Hlavní slabina vlády Petra Fialy není v komunikaci

18. březen 2024

Po zveřejnění nových průzkumů volebních preferencí se dostala opět do podezření slabá vládní komunikace. Kritizují ji i členové koalice, vyzývají k její podstatné proměně a slibují si od ní obrat ve volebních preferencích; vinen je marketing a jeho zlepšení přinese kýžená procenta a podporu. To je ovšem omyl.

Komunikace ministrů, jejich spolupracovníků, celé vlády i koaličních stran je opravdu nesrozumitelná, chaotická a někdy i arogantní. Ale za pád důvěry ve vládu a za hubenou podporu stran ve srovnání s kvetoucím hnutím ANO nenese hlavní vinu.

Čtěte také

Podstatnou příčinou je vlažný výkon vlády Petra Fialy a nenaplněná očekávání.

Ano, žijeme v nepříznivé době vážných krizí, které znesnadňují život společnosti navzdory kabinetu. A v zahraniční politice si Fialova vláda vede velmi dobře od předsednictví Radě EU, přes rychlou a zodpovědnou reakci na ruskou agresi po příkladnou invenční podporu Ukrajině. Za to se mnoho bodů na domácí scéně nesklízí a je o to cennější, že kabinet drží pevnou pozici České republiky v EU a NATO, tedy v demokratickém civilizovaném světě.

Sliby a skutečnost

Ale jinak? Prvním slibem vládního programového prohlášení byly zdravé veřejné finance. Koalice prosadila tak zvaný konsolidační balíček, který měl zlepšit státní rozpočet už v roce 2024 o více než 94 miliard.

Čtěte také

Nechme stranou, že většina ekonomů považuje takové tempo snižování státního zadlužení za nedostatečné. Pro hodnocení vlády je poučná jedna velká položka a jeden výrazný detail.

Pod heslem „konec dotačního byznysu“ bylo v plánu seškrtat 54 miliardy. Z toho nejvíc – 20 miliard – v gesci ministerstva průmyslu a obchodu. Vláda dlouho mlžila, pak lidé od ministra Síkely mluvili o škrtání v podpoře obnovitelných zdrojů energie a slibovali, že ji namísto státu rozhodně nebudou platit firmy a domácnosti.

Jenže přesně tak to skončilo. Řeč je asi o 17 miliardách korun. Pro nízkopříjmové domácnosti je to vážný problém, a firmy správně protestují, že jim vláda zhoršuje šance na světových trzích, kde mají jejich konkurenti energie levnější. Mimochodem – podpora podnikání byl také jeden z vládních slibů.

Čtěte také

Ozdravování financí dopadlo na zaměstnance, domácnosti, byznys, na státní správu. Zato vinaři si uhájili výjimku z placení spotřební daně na tichá vína. Tento nekonečný tragikomický příběh a nevybrané miliardy do státního rozpočtu usvědčují ministry, že neměří všem stejně a nechají se ovlivňovat zájmovými skupinami.

Pokud jde o velkou vládní prioritu – vzdělávání – neplní kabinet ani jeden bod z programu: učitelé neberou slíbené platy, na vzdělávání nejde v poměru k HDP stejně jako ve vyspělých zemích, naopak, podíl za této vlády stále klesá, zpožďuje se proměna učiva od memorování ke znalostem potřebným v životě. Takřka nijak vláda nepohnula s velkými rozdíly v kvalitě vzdělávání mezi regiony.

Petr Šabata

Premiér Petr Fiala často mluví o odvaze jeho týmu, ale kde je reforma daní, zdravotnictví, trhu práce, kde je dostupné bydlení, digitalizace, proč nejsou změny v důchodech zásadní, ale jen kosmetické?

Ne, ne, hlavní problém této koaliční vlády není v komunikaci. Voliči jednoduše vidí propast mezi sliby a skutečností a jen polovičatě odvedenou práci.

Autor je šéfredaktor deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio