Petr Pýcha: Malá ryba. Ondřej Vetchý a Oldřich Kaiser v dramaloci z Karlových Varů

31. prosinec 2019

Dramaloci čili rozhlasová hříčka s géniem loci, kde se město stává místem činu. Vítejte v Karlových Varech! Uprostřed ruchu a lesku filmového festivalu tu trčí taxikář Roman a už půl hodiny čeká na zákazníka. A s každou další minutou narůstá jeho vztek na celý svět, ve kterém je to samá velká ryba a když nedáváš chvilku pozor, už tě maj... Něco se musí stát! Účinkují Ondřej Vetchý a Oldřich Kaiser. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Co to je to podivné dramaloci? S trochou nadsázky by se dalo říci, že se Petr Pýcha pokusil o vytvoření nového žánru – dramatu s géniem loci. Tedy hry, ve které místo děje – nebo přesněji „město děje“ – není pouhým prostředím, ale je pro příběh klíčové a tematizuje ho.

Malá ryba zavede posluchače do opojné noci uprostřed Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Městem, třpytícím se těch několik dní v roce prachem hvězd, brouzdají celebrity a mohlo by se zdát, že ho ovládl nakažlivý, bezstarostný optimismus.

Ale ne všichni jsou vírem festivalového dění unešení – taxikář Roman trčí už půl hodiny před jazzovým klubem a čeká na zákazníka. A s každou další minutou narůstá jeho vztek na všechny páprdy i mizery, co se nechávají vozit, zkrátka na celý svět, ve kterém je to samá velká ryba a když nedáváš chvilku pozor, už tě maj... Takhle to nejde dál, něco se musí stát! 

Režisér Aleš Vrzák obsadil do role taxikáře Romana Ondřeje Vetchého, jeho zákazníka si zahrál Oldřich Kaiser. V dalších rolích se představí Leoš Noha či rozhlasoví moderátoři a redaktoři Jolka Krásná, Patricie Strouhalová a Lubomír Smatana.

A protože podstatná část hry se odehrává v jedoucím taxíku, vykročil inscenační tým spolu s herci opět ven ze studia. Natáčení proběhlo během studeného květnového odpoledne a večera v zahradě rozhlasové budovy v Karlíně.

Osoby a obsazení: Oldřich (Oldřich Kaiser), Roman (Ondřej Vetchý), Milan (Leoš Noha), moderátorka (Patricie Strouhalová), reportérka + hlasatelka (Jolka Krásná), reportér (Ľubomír Smatana), hlasy (Anna Suchánková, Monika Timková, Kryštof Bartoš, Dan Kranich a Christopher Kenneth Johnstone)

Dramaturgie: Klára Novotná
Mistr zvuku: Radek Veselý
Zvuková spolupráce: Ladislav Železný
Režie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2014.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.