Petr Pýcha a Jaroslav Rudiš: Podletí. Hvězdně obsazené dramaloci o Vivaldiho pátém ročním období

31. prosinec 2019

Dramaloci čili rozhlasová hříčka s géniem loci, kde se město stává místem činu. Vítejte v Lomnici nad Popelkou! Na zdejší zámek přijíždějí rozhlasoví redaktoři, aby přizvali posluchače k výjimečnému koncertnímu provedení Vivaldiho Čtvera ročních dob. Nevědí ovšem, že se místním organizace poněkud vymkla z rukou a že budou postaveni před svérázný plán. A už vůbec nemohou tušit, že Vivaldi napsal původně ročních období pět…

V režii Aleše Vrzáka účinkují Jiří Lábus, Jakub Žáček, Leoš Noha a další. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Víte, kdo to byl František Jiránek?

Pozdně barokní hudební skladatel, narozený v roce 1698 v Lomnici nad Popelkou, malebném městě na rozhraní Českého ráje a Krkonoš. Jeho životní dráhu zásadně ovlivnil lomnický hrabě Václav Morzin, který jej zaměstnával a také poslal v roce 1724 na tříletý studijní pobyt do Benátek, kde měl Jiránek zdokonalit své skladatelské dovednosti pod vlivem hudby Antonia Vivaldiho. A právě v době Jiránkova italského pobytu se zrodilo patrně nejslavnější skladatelovo dílo Čtvero ročních dob. A mistr jej dedikoval právě hraběti Václavu Morzinovi.

Františkové Jiránkové další

Ale František Jiránek (řečený mladší), potomek slavného hudebníka, se jmenuje také houslista, zakladatel kdysi slavného smyčcového uskupení Myslivečkovo kvarteto a učitel na lomnické lidušce. A stejné jméno nosí i jeho syn Fanda, závozník ze zdejšího uhloskladu, co má z hudby nejraději metal. Tak alespoň autoři rozhlasové hry Podletí Jaroslav Rudiš a Petr Pýcha navázali na historické skutečnosti a prodloužili hudební rod Jiránků.

Minulost s přítomností vs. skutečnost a fikce

A minulost s přítomností i skutečnost s fikcí se mísí v jejich příběhu vskutku důmyslně. František Jiránek mladší už není nejmladší, přesto se na stará kolena pustil do mimořádně náročného projektu. Na zámku v Lomnici nad Popelkou připravuje koncertní provedení Čtvera ročních dob u příležitosti dvoustého devadesátého výročí od chvíle, kdy jeho prapředek přivezl z Benátek hraběti Morzinovi manuskript Vivaldiho skladby. Jsou pozvány kulturní i politické špičky a večer má být živě přenášen nejen Českým rozhlasem, ale i zahraničními stanicemi v Londýně, Vídni či Ženevě. Není divu, že stres a tíha situace mají fatální dopad na Jiránkovo zdraví – uprostřed vrcholných příprav ho raní mrtvice.

03470551.jpeg

Jak se v takové situaci zachovat? Pokusit se zastavit rozjetý vlak, nebo se do něj snažit naskočit a řítit se možná přímo vstříc průšvihu hraničícímu s katastrofou? Před takovým rozhodnutím stojí nad otcovou nemocniční postelí Fanda Jiránek, nejmladší z muzikantského rodu, metalista, který nikdy nic nedotáhl a housle bytostně nesnáší…

A nečekaně jsou před rozhodování postaveni také rozhlasoví moderátoři Stanislav Brož a Zdeněk Chalupský, kteří přijeli do Popelky nejen provázet posluchače slavnostním večerem, ale také jim zprostředkovat atmosféru vrcholících příprav. Mají hrát s lomnickými tohle absurdní divadlo, kdy se hlavním organizátorem večera stal závozník z uhloskladu a sólový houslový part chce zahrát v živém přenosu na zapřenou poněkud nejistý učitel z lidušky? A komu předá ministr avizovanou cenu? To by bylo škoda prozradit. A překvapení je nakonec mnohem víc…

Za realizací Podletí stojí režisér Aleš Vrzák se zvukovým designérem Ladislavem Železným. Do hlavní role zemitého Fandy Jiránka obsadil režisér Leoše Nohu, přímým přenosem z Lomnice provázejí v rolích moderátorů Jiří Lábus a Jakub Žáček. A bonusem jsou posluchačům metalové skladby skupiny Táborika, kde kromě Nohova Fandy zpívají také Jaroslav Plesl a Václav Neužil alias Pítrs a Kája.

Osoby a obsazení: Fanda (Leoš Noha), Pítrs (Jaroslav Plesl), Kája (Václav Neužil), Ladislav Mizera (Luděk Sobota), Stanislav Brož (Jiří Lábus) a Zdeněk Chalupský (Jakub Žáček)

Dramaturgie: Klára Novotná
Režie: Aleš Vrzák
Zvukový design: Ladislav Železný
Hudba: Antonio Vivaldi, František Jiránek a Ivan Boreš (nahrál Ivan Boreš s Michalem Sochou a Michalem Pilouškem)

Natočeno v roce 2015.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.