Petr Popelka: Pochopit skladbu je dynamický proces

1. červen 2023

„Kdyby to šlo a narodil bych se znovu, tak bych chtěl být houslistou a hrát ve smyčcovém kvartetu.“ Nový šéfdirigent Rozhlasových symfoniků Petr Popelka byl naším hostitelem v pořadu Na návštěvě. Poslouchejte on-line.

Petr Popelka ovšem houslistou není, patří k naší mimořádné mladé generaci dirigentů, která sklízí úspěchy doma i v zahraničí. Absolvoval kontrabas na Pražské konzervatoři a ve studiích pokračoval u Božo Paradžika na Hochschule für Musik ve Freiburgu i na významných mistrovských kurzech. V roce 2017 získal Cenu Neeme Järviho pro nejlepšího mladého dirigenta Menuhinova Festivalu & Akademie ve Gstaadu. A úspěšný je i jako skladatel. Od roku 2010 působil jako zástupce vedoucího skupiny kontrabasů ve Staatskapelle Dresden. V současné době je šéfdirigentem Orchestru norského rozhlasu KORK, hlavním hostujícím dirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava a od sezóny 2022/23 šéfdirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Petr Popelka

„Dirigování je spíš reprodukční umění, není tak kreativní jako kompozice,“ popisuje svůj přístup k umělecké činnosti, která teď v jeho životě dominuje. Jako dirigent se maximálně snaží respektovat autora díla a jak zdůrazňuje, skladbám se snaží dát smysl z jejich vlastní podstaty. Přiznává, že má nejraději smyčcové nástroje, k dechovým nikdy nezískal takový vztah, ale na druhou stranu nejraději pracuje s lidským hlasem: „Je to nejpřirozenější a nejpřímější vyjádření, čeho je člověk schopen. U smyčcových nástrojů mě zas přitahuje jejich vibrace. Vždyť hudba, to je chvějící se vzduch,“ dodává s úsměvem. Oblíbených skladatelů má nespočet, ale současně podotýká, že všechno už bylo napsané Donem Giovannim a Matoušovými pašijemi a že Mozart je královská disciplína. Nicméně přesto všechno miluje a obdivuje hudbu 20. století až současnou. Kompozici se rád věnuje také, ale trochu posmutněle přiznává, že na ni nemá dostatek času. Pro svůj nástroj, kontrabas, už nějaké skladby napsal, koncert ale zatím ještě ne.Pro posluchače D-dur připravil několik hodin své oblíbené hudby. Nebude chybět třeba studentská kapela Špalíček, ve které hrál v samých začátcích, také třeba Miles Davis, ale hlavně to bude výběr z děl Brahmse, Dvořáka, Janáčka, Wagnera, Strausse, Verdiho, Schumanna, Martinů, Schönberga, Mozarta, Beria, Webera a Verdiho.

Polouchejte on-line na webu stanice D-dur.

Spustit audio

Více z pořadu