Petr Pithart: Intelektuálové a politika

4. leden 2016

Z úvah někdejšího disidenta, politika, politologa a pedagoga.

Poslouchejte na Vltavě 4. ledna 2016 v 15:05. Po odvysílání se zamyšlení objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do neděle 10. ledna 2016.


Petr Pithart patří k předním osobnostem české politiky. Po studiích práv se stal asistentem na katedře Obecné teorie státu a práva a současně působil jako externí redaktor Literárních novin. Významně ho ovlivnil pobyt v Oxfordu (1969-1970). Po nuceném předčasném návratu do Československa, poté co nevyužil možnosti emigrace, byl vyhozen ze zaměstnání a v době normalizace pracoval manuálně. Byl jedním z prvních signatářů Charty 77. Po celý život psal publicistické a esejistické texty, během normalizace publikoval v samizdatu i v zahraničí.

Pod souhrnným názvem Intelektuálové a politika jsme vybrali dva jeho texty na jedno zásadní téma moderní doby: Dvě role: Politik a intelektuál (psáno 1994) a Potřebujeme oba (psáno 1996). Převzato z knihy: Petr Pithart: Po devětaosmdesátém: Kdo jsme? Mezi vzpomínkami a reflexí. Texty z let 1992-1996. (Nakl. Kalligram, Bratislava; Doplněk, Brno 1998).

Pořad vysíláme u příležitosti 75. narozenin autora: Petr Pithart se narodil 2. ledna 1941.


Čte: Jan Vlasák

Autor: Petr Pithart Připravil: Jiří VondráčekRežie: Dimitrij Dudík

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.