Petr Pazdera Payne: Máv jokop a jiné nápisy, Epizodní role a Hotel Terminál

8. duben 2021

Poslechněte si tři povídky současného českého spisovatele a evangelického faráře Petra Pazdery Payna, které vznikly v rámci projektu Psáno pro rozhlas. Najdete je on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Máv jokop a jiné nápisy
Účinkuje: Otakar Brousek ml.
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno v roce 2013.

Epizodní role
Účinkuje: Radek Valenta
Připravila: Klára Fleyberková
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno v roce 2018.

Hotel Terminál
Účinkuje: Michal Pavlata
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Petr Mančal
Natočeno v roce 2008.

Petr Pazdera Payne (nar. 28. 6. 1960 v Praze) je český básník, dramatik a prozaik, farář. Vyučil se uměleckému zpracování dřeva a později vystudoval Komenského evangelickou bohosloveckou fakultu. Mimo jiné pracoval jako lesní dělník, vychovatel v Jedličkově ústavu a po revoluci jako evangelický farář ve věznicích. V devadesátých letech začal psát tzv. dramolety – kratší divadelní útvary. Debutoval časopisecky. Založil nakladatelství Medard, v němž se věnuje své literární i výtvarné tvorbě. Středobodem většiny Paynových textů je člověk a jeho existence, prastará témata hodnot a smyslu života, viny a trestu.

Autobiograficky laděná povídka Máv jokop a jiné nápisy vypráví o tom, co prožívá člověk, u něhož lékaři diagnostikují smrtelné onemocnění, a jak samotná diagnóza i léčení ovlivňují jeho další život.

Hrát v některých příbězích jen vedlejší role vlastně není vždycky tak špatné, ukazuje povídka Epizodní role.

A Hotel Terminál nás přenese do vzdálených krajů a jejich nádraží, přístavů a uliček s cizokrajnými vůněmi. Spolu s vypravěčem můžete „do nekonečna civět do moře a do tmy, nazírat, jak se rodí vlny...“ a přemýšlet nad krásou poznávání dosud neznámého.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio