Petr Nový: Soumrak Perličkového kraje

Vyprávění knihy sklářského historika Petra Nového vás zavede do krajiny na Jablonecku, které se kdysi říkalo „perličkový kraj“, do doby takzvané „Lučanské pozdvižky“.

Čte: Zdeněk Kupka
Připravil: David Hamr
Napsal: Petr Nový
Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Natočeno: 2018
Produkce: Klára Illiašová

Perličkový kraj, tak se říkalo kdysi místu na Jablonecku, které proslulo sklářskou a bižuterní výrobou. Takzvaná „Lučanská pozdvižka“ je událostí související se zaváděním strojní výroby dříve ručně sekaných skleněných perliček, která rámuje vyprávění knihy sklářského historika Petra Nového o osudech lidí pracujících ve sklářství na Železnobrodsku a Jablonecku.

Na pozadí nešťastné události, kterou čeští a němečtí sklářští dělníci protestovali proti zavedení strojů do sklářské a bižuterní výroby, vypráví Nový příběhy z dějin průmyslového odvětví, které formovalo zdejší kraj. Název „Lučanská pozdvižka“, který se vžil pro poněkud živelný a tragikomický protest desítek sklářských dělníků, ničících 29. ledna 1890 na trestné výpravě proti sklářským průmyslníkům zavádějícím do výroby stroje na sekání perliček, stojí i v podtitulu jeho knihy Soumrak perličkového kraje.

Herec libereckého divadla F. X. Šaldy Zdeněk Kupka

Tragická událost, s určitými groteskní momenty ilustrující situaci sklářů, si vyžádala několik lidských životů. Spisovatel a sklářský historik Petr Nový na ni ve své knize nahlíží s věcným odstupem i humorným nadhledem. Sám ji převyprávěl do textu, který se stal předlohou naší rozhlasové četby. Text pod režijním vedením Michala Bureše načetl herec Divadla Františka Xavera Šaldy Zdeněk Kupka.

autor: David Hamr
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.