Petr Fischer: Voní ryba od hlavy?

3. leden 2011
Ozvěny dne

Říká se, že ryba smrdí od hlavy, což jak potvrzuje zkušenost, platí jak v soukromém podnikání, tak ve veřejnoprávních médiích, ve státní správě nebo v politice. Všude tam, ať už je to restaurace nebo státní úřad, se pochybné či špatné vedení zásadním způsobem podepíše na kvalitě celého systému, který se buď rozkládá, nebo se mu, jako v případě odcházející nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, nedá už úplně věřit. Dá se ale říct, že s příchodem nové šéfa, ryba začne vonět. Platí také, že ryba od hlavy voní?

Pavel Zeman, kterého vláda dosadila na místo Renaty Vesecké, je člověk světaznalý. Díky práci v evropských strukturách je považován za odborníka, který bude mít dostatečný odstup a nebude provázán s ekonomicko-politickými spolky místních kamarádů. Jenže to na začátku svého působení nebyla ani Renata Vesecká. Naopak, díky svému poměrně razantnímu a nesmlouvavému postupu proti zločinu na Královéhradecku byla přece povýšena na místo nejvyšší státní zástupkyně a tehdy vyvolávala podobné naděje jako dnes Pavel Zeman. Pokud jeden nesmlouvavý člověk v kontaktu s politickými tlaky tak úplně neuspěl, dá se věřit tomu, že se to druhému povede?

Jasnější odpověď dá teprve čas. Jedna skutečnost však naznačuje, že Zeman má větší šanci vytvořit ze systému státního zastupitelství spravedlivý, efektivní a rázný nástroj justice, než měla Vesecká. Pavel Zeman od počátku mluví o nutnosti legislativních změn směrem k větší nezávislosti státních zástupců, a také, a to je hlavní, má v tom jasnou podporu ministra spravedlnosti, přesněji řečeno, ministr prosazoval Zemana také proto, že má v otázce větší nezávislosti státních zástupců, ale třeba i v oblasti boje proti korupci, týž názor.

Není tedy vyloučeno, že Pavel Zeman nakonec konkrétně dokáže, že ryba od hlavy opravdu také voní. Tou hlavou ryby ale nebude v posledku on, nýbrž ministr a premiér, potažmo celá politická reprezentace, která dá vytvoření důvěryhodného a funkčního systému státních zástupců dostatek volného prostoru. To, že v ní dál zůstane i ministr Pospíšil, který svého času kvůli premiéru Topolánkovi loajálně vytěsňoval podivné dění v kauze Čunek, za niž následně v jiné vládě Renatu Veseckou odvolává, bude už jen drobná anekdota na okraj.

autor: Petr Fischer
Spustit audio

Více z pořadu