Petr Fischer: V čem můžeme konečně předběhnout Německo?

4. únor 2023

Zatímco Česko bylo poslední dva měsíce zcela zaměstnáno volbou nového prezidenta, na západ od českých hranic se děly věci, které českou společnost možná ovlivní víc než generál Pavel na Hradě. Pokles německé ekonomiky už na konci roku se sice čekal, horší je však trend, který největší ekonomika Evropy všeobecně očekává.

Čtěte také

Všechny čtyři velké německé ekonomické instituty, od nejznámějšího bavorského Ifo po Německý institut pro ekonomický výzkum (DIW), předpovídají do konce dvacátých let jen velmi slabý růst. Německé hospodářství sotvakdy dosáhne růstu o jedno procento, přičemž průměr posledních 30 let, která jsou považována za velmi úspěšná, přestože v nich byla krize v letech 2008 až 2010, přinesla v průměru roční nárůsty výkonnosti celé ekonomiky o 1,4 %. Německo čeká jen slabý růst, kterému by se také dalo říkat stagnace.

Restrukturalizace hospodářství může začít

Pro Česko je to důležitá informace, protože Německo je největší český obchodní partner, mnoho německých firem má své filiálky na českém území a řada českých firem je součástí dodavatelských řetězců napojených právě na Německo. Pomalý růst Německa, ba hospodářská stagnace, by zcela jistě znamenaly ztrátu zakázek a jistý pokles výkonu tuzemské ekonomiky. Pokud to díky německým ekonomickým institutům víme teď dopředu, dá se s tím ještě leccos udělat.

Čtěte také

Paradoxně při tom klidně můžeme využít německé institucionální analýzy, kritizující velkou míru fixace na drahé fosilní zdroje, pomalou digitalizaci ekonomiky, nedostatek pracovní síly, zejména kvalifikovaných pracovníků v důležitých provozech německých automobilek a dalších strojírenských podniků. Vcelku podobné problémy má i Česko, skoro není třeba nic doplňovat, aby restrukturalizace českého hospodářství a zvětšování jeho připravenosti na další specifickou vlnu globalizace s novými regionálními centry mohly začít.

Co Česku schází?

Česko potřebuje zmodernizovat infrastrukturu a dohnat ostatní nejen v alternativních zdrojích energie, kde jsou napřed i v Polsku a Maďarsku. Snížení energetické náročnosti celé ekonomiky je už dlouho úkol číslo jedna, který má teď velký aktuální tlak zvnějšku.

Rovněž Česko potřebuje kvalifikované pracovníky, které není s to vlastními silami ve školách připravit. Ukrajinci sice zřejmě nejsou jen řešením na pár let, jejich odborní kapacity také nejsou nekonečné, navíc Ukrajinu, doufejme, čeká poválečná obnova a své lidi bude potřebovat jako sůl. Česko bude muset hledat jinde, nebo radikálně změnit průmyslovou a hospodářskou strukturu.

Za pět minut dvanáct

Ekonomické výhledy z Německa bychom neměly v prezidentské euforii jen tak přehlédnout. Naznačují totiž, že další odkládání nutných změn z politických důvodů není na místě. Česko se musí hýbnout směrem, kterým půjde celý svět. A pokud tentokrát budeme o krok napřed před Německem, pro české hospodářství a jeho pevnost jenom dobře.

Petr Fischer, novinář a filozof

Když už si i sami Němci stěžují na to, že jejich ekonomika zatuhla a zkostnatěla, je vcelku dobrá šance chytit včas nový vítr a dostat se v přebudovávání ekonomiky pro další desetiletí před Němce. Jejich ekonomického výkonu na hlavu asi ani za další desetiletí nedosáhneme, ale v trendu a tempu změn bychom konečně mohli být vepředu.    

Autor je komentátor časopisu Euro

autor: Petr Fischer
Spustit audio