Petr Fiala, hudební skladatel a sbormistr

20. březen 2015

Hostem Telefonotéky byl Petr Fiala, hudební skladatel a sbormistr.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Petr Fiala, skladatel a sbormistr Českého filharmonického sboru, patří k výrazným osobnostem našeho hudebního života.

Vystudoval brněnskou konzervatoř, hra na klavír, kompozice, dirigování. V roce 1971 ukončil JAMU ve třídě prof. Jana Kapra.

Po absolutoriu JAMU se zařadil mezi autory usilující o syntézu nových postupů, zejména zvukově barevných, s nejlepšími tradicemi klasiků 20. století.

Jeho dílo zahrnuje řadu vokálních a instrumentálních cyklů pro děti a mládež, množství skladeb sólových a koncertů pro různé nástroje, pět smyčcových kvartetů, řadu skladeb komorních, tři symfonie, množství sborových cyklů, písňové cykly, oratoria a kantáty a dvě díla hudebně dramatická: balet „Hořící kámen“ a celovečerní opera podle hry Františka Hrubína „Kráska a zvíře“.

Léta působil jako profesor brněnské konzervatoře a už padesát let se intenzivně věnuje činnosti sbormistrovské a dirigentské. V roce 1990 založil Český filharmonický sbor Brno, který se pod jeho vedením propracoval mezi nejlepší evropská sborová tělesa.

V roce 2009 obdržel od České biskupské konference Řád Cyrila a Metoděje za vynikající výsledky v oblasti dirigování a skladatelské činnosti, která je úzce spjata se současnou duchovní hudbou a s kantátami k poctě českých národních patronů.

V roce 2013 obdržel Petr Fiala Cenu města Brna v oboru hudba za dlouholetou uměleckou činnost a reprezentaci města Brna.S Petrem Fialou hovořil Jan Hlaváč.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Jan Hlaváč
Spustit audio