Petr Dorůžka získal 2017 Professional Excellence Award

22. srpen 2017 12:20

Dlouholetý spolupracovník Českého rozhlasu Vltava, pravidelný autor pondělních Čajoven s podtitulem Hudba na pomezí Petr Dorůžka převezme v říjnu na veletrhu WOMEX v Katovicích prestižní ocenění za dlouholetý profesionální přínos v oblasti hudební publicistiky včetně té rozhlasové.

Syn známého muzikologa, propagátora jazzu a překladatele Lubomíra Dorůžky (1924–2013), otec světově uznávaného jazzového kytaristy Davida Dorůžky, se zabývá publicistikou od šedesátých let. Psal recenze, portréty a statě do Aktualit Melodie, Pop Music Expresu, do Melodie, Gramorevue a dalších periodik. Proslul jako bystrý pozorovatel rockového dění a jako specialista na tvorbu Franka Zappy a Boba Dylana.

Na přelomu 80. a 90. let se jako první z publicistické branže u nás začal intenzívně věnovat nově a bouřlivě rozvíjenému fenoménu world music. Brzy se v této oblasti stal mezinárodně uznávaným odborníkem. Spolupracuje s renomovanými zahraničními časopisy. Od roku 1992 je členem rozhlasového panelu World Music Charts Europe, v jehož rámci s ostatními evropskými kolegy hodnotí a vysílá žebříček aktuálních novinek. O world music přednáší na univerzitách a konferencích, bývá zván do festivalových porot na celém světě (v roce 2007 byl v „samurajské“ porotě veletrhu WOMEX) a v posledních letech se zasloužil o vznik a realizaci přehlídky Crossroads, která při festivalu Colours of Ostrava propaguje českou alternativní hudbu prostřednictvím showcase, workshopů a konferencí za účasti zahraničních expertů. 

Z knížek, které napsal nebo do nich přispěl, vybíráme Šuplík plný Zappy (SMH 1984, Paseka 1993), antologie Rhythm & Blues (Panton 1985), Hudba na pomezí (Panton 1991), Beaty Bigbeaty Breakbeaty (Maťa 1998). 

 

autor: Aleš Opekar
Spustit audio