Peter Lipa In Beatles

28. leden 2003

Peter Lipa, tedy doma i ve světě jedna z nejuznávanějších osobností slovenské jazzové scény, známý mimo jiné svou chutí stále objevovat nové a experimentovat s nepoznaným, právě vydává desku, na níž si plní jeden z dávných snů z minulosti. Název je všeříkající - "Beatles In Blue(s)".

Obklopen muzikanty, se kterými nahrál již dvě minulá alba, tedy "Bandem" pevné trojky Tatár - Buntaj - Gašpar a další desítkou tu více tu méně známých osobností, zalezl loni v únoru do studia, aby počátkem letošního roku mohl (s producentským dohledem svého syna Petera) vydat desku o šestnácti písních z repertoáru Beatles (vydavatelství Indies ji má v edičním plánu na březen). O tom, že původní motivací k vydání takového alba nebyla touha zbohatnout na slavnějších kolezích, ale upřímná chuť po svém předělat skladby respektovaných oblíbenců, svědčí už výběr samotných skladeb; sám Lipa jej komentuje dosti výstižně: "CD bude obsahovať 16 remakeov menej známych beatlesoviek, teda Yesterday a Let it Be sa nekoná.". S přihlédnutím k tomu, že jazzová hudba je do velké míry založena na nových interpretacích již hotových skladeb ("Mám rád keď v novej podobe počúvam starú známu pieseň, a keď viem, čo s ňou ten muzikant urobil, aby tak vyjadril svoj hudobný názor. Dokonca si myslím, že takým remakom odhalí autor viac zo svojho hudobníckeho vnútra, ako keď sa prezentuje vlastnou novinkou."), přestávají pak případné pochybnosti o tom, že Lipa nemá dost vlastního materiálu (nehledě na to, že s autorskými skladbami vydal již nespočet desek) být věcné.

Peter Lipa

Lipovu novinku "Beatles In Blue(s)" tedy můžeme s trochou zjednodušení považovat za další regulérní album tohoto jazzového mága, minimálně podle toho, jak sám autor motivace k jeho nahrání shrnuje - "Pre mňa je podstatné, že som v beatlesovkách od môjho prvého stretnutia s nimi našiel hudobný materiál, ktorý má neopakovateľnú jednoduchosť, ľahkosť, spevnosť, chlapčenskosť, bezstarostnosť a prirodzenosť. To je dôvod, prečo ich mám rád už skoro 40 rokov a prečo som sa rozhodol nahrať ich.".

Seznam písní vydávaného alba "Beatles In Blue(s)" je následující: Day Tripper, Norwegian Wood, And I Love Her, Every Little Thing, Misery, Got To Get You Into My Life, Do You Want To Know A Secret, I Wanna Be Your Man, The Fool On The Hill, I've Just Seen A Face, All I've Got To Do, I Saw Her Standing There, P.S. I Love You, No Reply, All My Loving a With A Little Help From My Friends.

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.