Peter Lipa band - Live In Hungary

12. leden 2005

Pamětníci ještě jistě vzpomenou na dodnes velmi ceněné živé LP Blues z lipového dřeva nahrané v roce 1983 v Lucerně. Jednalo se až do minulého roku o jediný oficiální koncertní záznam v diskografii Petera Lipy, na kterém vystupuje s kapelou (nepočítáme-li dva zahraniční "živáče" se swingovým T+R bandem). Jednadvacet let poté došlo k novému pokusu o vydání aktuálního repertoáru Lipy v živé podobě, záhadným řízením osudu vzešel tento nápad a hlavně jeho realizace ze sousedního Maďarska. To samozřejmě na obsahu nic nemění, možná naopak, zahraniční vydavatel přináší i jisté výhody.

Chtělo by se hlavně vykřičet, proč Peter Lipa vydává živou desku jednou za dvacet let, když by tak mohl bez strachu z oposlouchatelnosti činit každé pětiletí. Ke všemu v Maďarsku. Vlastně zaplať pánbu za to, že alespoň v Maďarsku se našlo dostatečné množství spřízněných duší a vůle k takovému počinu. Protože o kvalitě výsledku nemohlo být předem pochyb. Koncertní záznam aktuální podoby bandu Petera Lipy, sestříhaný ze třech večerů maďarského turné a obohacený o dva milé bonusy z maďarských archivů z roku 1980, je tedy nyní, díky aktivitě fanouška a pořadatele v jedné osobě, Attily Égerháziho, možné pořídit i u nás.

To, že byl záznam pořízen v Maďarsku, s sebou nese hlavně jednu důležitou odlišnost oproti koncertnímu repertoáru bandu u nás a na Slovensku. Jsou zde vybrány pouze anglicky zpívané skladby, které v typickém playlistu zabírají přibližně polovinu. Pro zkušeného a pravidelného koncertního návštěvníka je to jistě spíše dobrá zpráva. Protože pokud se kvůli něčemu vyplácí chodit na Lipovy koncerty, jsou to právě anglicky zpívané tradicionály a převzaté kusy. Na nich se výtečně sehrané kvarteto muzikantů vyžívá se vší parádou (desetiminutové stopáže skladeb nebývají výjimkou), při nich se jazzová virtuozita všech zúčastněných odkrývá až na dřeň. Slovenské písně jsou jednak již dobře zaznamenány ve studiových podobách a jejich koncertní verze až tak výrazně nevybočují od originálů. Tím není samozřejmě hodnocena jejich kvalita, bez nich si současný výraz Lipova bandu nelze ani představit.

Peter Lipa band - Live in Hungary

Nápadu na vydání "Live In Hungary" dala popud dva roky stará (a v Maďarsku úspěšná) Lipova deska "Beatles In Blue(s)", což také recenzovanou nahrávku příjemně poznamenalo. Z jedenácti písní je přibližně polovina věnovaná právě coververzím Beatles, zde ještě o poznání uvolněnějším a působivějším než ze studiové podoby. Zcela přirozeně se tu prolínají zjazzované hity brouků jako "With A Little Help From My Friends" či "I Wanna Be Your Man" s notoricky známými, přesto pokaždé trochu jinými tradicionály typu "Lonely Avenue" (existuje snad jediný koncert za posledních pět let, který by touto písní nezačínal?) nebo "The House Of Rising Sun" až ke kusům povědomým z řadových desek. Mezi ty patří určitě nadmíru povedený duet s pianem "Peacefull Lullaby" nebo píseň se spletitou historií, vzešlá z dávné spolupráce s Ondřejem Hejmou - která na většině koncertu rovněž nechybí - "Don't You Let The Good Times Go".

Jedinou mouchou "Live In Hungary" je dosti horkou jehlou spíchnutý dvojstránkový booklet, na kterém jsou zahrnuty jen ty nejzákladnější informace a chybí hodnota navíc (bohatší fotogalerie, povídání i ve slovenštině...), která by případně váhajícího kupce mohla přesvědčit, respektive odradit od přepálení. Na stranu druhou, i v případě, že by se "Live In Hungary" šířil zejména neoficiálními cestami, ostatním studiovkám, potažmo popularitě Petera Lipy a jeho bandu, to může jedině pomoci. Zvukově i obsahově se jedná o nosič mimořádně povedený!

Případní zájemci o koupi nechť se odkáží na oficiální web www.peterlipa.com.

autor: Hynek Just
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.