Peter Karvaš: Nová tvář. Jakou naději má vztah navázaný na dálku?

13. únor 2021

Problematika vztahů na dálku se dnes jeví aktuálnější než kdy dřív. Poslechněte si stereofonní etudu pro dva telefony a poruchu s Ilonou Vaňkovou a Pavlem Soukupem v hlavních rolích. Novou tvář Petera Karvaše najdete on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: On (Pavel Soukup), Ona (Ilona Vaňková), Hlas (Jan Gross), Hlas (Miloslav Krejsa), Hlas (Eva Rovenská), Hlas (Antonín Kaška), Hlas (René Přibil) a Hlas v radiu (Jaroslav Krpejš)
Dramaturgie: Jana Weberová
Překlad: Vladimír Reis
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v roce 1992

Rozhlasová hra Petera Karvaše Nová tvář začíná situací, kterou zažil snad každý. V telefonu se ozve cizí hlas někoho, kdo se zřejmě dovolal omylem. Ale vysvětlením a omluvou to tentokrát nekončí. Protože neznámý volá znovu a znovu a z omylu se pomalu rodí vzájemné porozumění dvou lidí, kteří jsou si s každým dalším hovorem bližší. Na konci už zbývá oběma jen krok, aby vystoupili z dosavadní bezpečné telefonní anonymity a skutečně poznali jeden druhého.

Zachytit vznik vztahu, který se rozvinul „na telefonní lince“, kdy dvojice může slyšet svůj hlas, ale uvidět tvář druhého je jí z nejrůznějších důvodů odepřeno, napadlo v minulosti nejednoho rozhlasového autora. Z těch českých připomeňme Motýlí smrt Jeleny Mašínové, kterou natočil režisér Jiří Horčička s Janou Hlaváčovou a Viktorem Preissem. Skutečnost, že stejnou výchozí situaci nejspíš už použili jiní, však slovenského dramatika a scenáristu Petera Karvaše zřetelně nijak nesvazovala. Možná pro něj naopak představovala výzvu, které dostál s invencí i zručností. Vytvořil dvojici postav, jejíž další osudy posluchače brzy začnou zajímat, takže s účastí i napětím sleduje, jak se bude hra vyvíjet.

Rozhlasová inscenace takto konstruovaného textu více než v jiných případech stojí a padá s hereckým obsazením. Režisér Miroslav Buriánek měl v roce 1993 šťastnou ruku, když pozval do plzeňského studia Ilonu Vaňkovou a Pavla Soukupa.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.