Pět žen, jejich lásky i problémy. Nový román Daniely Krien se stal bestsellerem

24. duben 2019

Třetí román německé spisovatelky Daniely Krien je velkým úspěchem. Stojí na předním místě žebříčku bestsellerů. Autorka v knize s názvem O lásce vážně mistrovsky a neotřele vypráví příběhy pěti žen, jejich lásek a problémů, které z nich vyplývají.

Ženy, o kterých Daniela Krien píše, jsou nezávislé na mužích. Finančně nezávislé, citově mnohdy víc, než by jim bylo milé. Pracují jako lékařka, herečka, spisovatelka, učitelka hudby a knihkupkyně. Všechny žijí v Lipsku a jejich osudy jsou spojené a propletené - jsou příbuzné, přítelkyně nebo prostě dřívější nebo pozdější známosti mužů, kteří v románě hrají také nezanedbatelnou roli.

Káva a cigarety. Nový titul Ferdinanda von Schiracha boduje v německém žebříčku bestsellerů

Ferdinand von Schirach

Ferdinand von Schirach, který doposud psal pouze o svých klientech a vlastní soukromí pečlivě chránil před veřejností, ve své nové knize roušku více než poodkrývá. Sbírka krátkých i delších příběhů - Káva a cigarety je silně autobiografická.

Prvním v pořadí je příběh Pauly, knihkupkyně. Žije s architektem, jehož životní náplní je zohledňování životního prostředí. Časem se tento životní obsah stupňuje, až se stane mánií. Biftek v pánvi je téměř důvodem k rozchodu, o koupi auta ani nemluvě. Nakonec tento vztah končí, když jejich druhá dcera zemře náhlou dětskou smrtí. Paula jí předtím nechala očkovat a její manžel je přesvědčený o tom, že to byl důvod její smrti. A Paula se ptá: kdy se jí tento vztah vlastně vymkl z rukou a nachází v minulosti mnoho náznaků brzkého konce.

Lékařka Judith je jediná z protagonistek románu, která žije sama a hledá potenciálního partnera v různých internetových portálech. Čtenář bez zkušeností na tomto poli je uveden do světa pro sebe - ne nezajímavého. Judith, posedlá svým povoláním, hledá intenzivně a pokaždé jen s velmi krátkodobým úspěchem muže, kteří nejsou domýšliví, zajímají se o kulturu a jsou ještě fyzicky zdatní.

Prima sezony Josefa Škvoreckého. Vychází publikace nahlížející za oponu známých faktů

Josef Škvorecký: Prima sezóny 1924-2012

Josef Škvorecký ovlivnil českou kulturu hned několika způsoby. Jako spisovatel napsal knihy, které baví a dojímají celé generace. Jako nakladatel zase udržoval díky exilovému 68 Publishers českou literaturu při životě, když jí bylo nejhůř. Jaký ale byl jako člověk? Jak vypadalo jeho dětství a jak prožíval všechny dramatické změny svého života?

Malika a Jorinde jsou sestry ambiciózní matky. Jedna z nich je herečka, druhá neměla chuť a snad ani dostatek talentu na sólovou kariéru houslistky a stala se pouhou učitelkou hudby. Její všudypřítomná matka nepropase jedinou příležitost, aby jí toto selhání nevyčetla a neargumentovala s kariérou její mladší sestry. Malika je depresivní, nešťastná a obézní - než se zamiluje. Do muže, který je partnerem jedné z pěti protagonistek tohoto románu.

To vše, myslíte si, znám z jiných románů nebo z vyprávění přátel. Jistě, ale ne v této formě a takto vyprávěné. Daniela Krien našla zcela nový, jiný tón. Jasný, nekompromisní a nezkreslený pohled na situace, které nejsou nové. Místy až chladný a téměř nezúčastněný, ale přesto stále osobní. Všech pět žen se urputně snaží jednat v dané situaci uváženě, rozlišit správnou a nesprávnou cestu. Většinou se rozhodnou špatně, protože je řídí city a romantika. A „lásku je nutno pojímat jako vážný případ", říká autorka.

A vážného je v tomto románu opravdu dost. Ani zde Daniela Krien nesklouzává do patetického tónu a pokračuje bravurně v krátkých větách, které působí jednoduše a efektně.

Dnes 44letá Daniela Krien se narodila v jedné malé vesnici v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Studovala Kulturní a mediální vědy v Lipsku, kde také žije se dvěma dcerami. Od roku 2011 pracuje jako svobodná spisovatelka. V tom roce vyšel její první román Irgendwann werden wir uns alles erzählen" „Někdy si to všechno povíme", o tři roky později následoval druhý román „Muldental".

autor: Eva Novak
Spustit audio