Pestrá nabídka filmů s queer tematikou i v období filmového vakua. Mezinárodní festival Mezipatra proběhne online

5. listopad 2020

Nic ve zlým, německý snímek o spiklenectví, důvěře a potřebě sounáležitosti odstartuje právě dnes Mezinárodní festival filmů s queer tematikou Mezipatra. Odehraje se v původně plánovaném termínu od 5. do 21. listopadu, ale kvůli koronavirovým opatřením jen v online podobě. Organizátoři nemuseli ze zamýšleného programu slevovat.

Plakát festivalu Mezipatra 2020

„Festival se technicky odehraje na platformě Aerovod. Bude možné si zakoupit vstupenku na jednotlivé projekce nebo na celý festival. Odkazy na filmy najdou diváci a divačky na našem webu,” přibližuje online průběh letošního ročníku festivalu Mezipatra ředitel Pavel Bicek. Vše funguje na principu VOD, projekce tedy neprobíhají v konkrétním čase. Platící divák bude mít film k dispozici po dobu 72 hodin. 

Diváci však oproti původně plánovanému programu o nic nepřijdou. Organizátorům se podařilo vyjednat práva na všechny snímky, navíc do online prostředí přesunuli také debaty a diskuse s tvůrci a diváky. „Chystáme tzv. Mezipatra Live Studio, které proběhne každý den na našem facebooku a youtube kanále. Přinese jednak debaty s tvůrci a tvůrkyněmi jednotlivých snímků z celovečerní soutěže, a druhak se v něm odehraje také doprovodný program festivalu – Industry program, doprovodné akce přednášky a diskuse," vysvětluje Pavel Bicek. Stejně tak zahajovací i zakončovací ceremoniál odvysílají Mezipatra online v konkrétní čas, včetně after party v podobě DJ setu. Tyto však nebude možné pustit zpětně.

Jaké změny přinese hlavní soutěž? Jak bude vypadat soutěž krátkých filmů? Poslechněte si celý rozhovor Tomáše Piláta o nejočekávanějších snímcích z letošního programu s ředitel festivalu Mezipatra Pavlem Bickem.

autoři: Tomáš Pilát , Monika Suchanková
Spustit audio