Peníze, nacistická minulost a rodinné prohřešky. Nový román Christiana Krachta nese název Eurotrash

25. březen 2021

Kolínské nakladatelství Kiepenheuer & Witsch propaguje Krachtův nový román citátem Petera Handkeho: „Christian Kracht je chytrý chlapík“. Jsem přesvědčená o tom, že to Handke myslel ironicky, ale na budoucí čtenáře to jistě udělá dojem. Nehledě na to, že Krachtův nový román Eurotrash je opravdu výjimečný a vlastně reklamu ani nepotřebuje. Referuje Eva Novak.

Přebal knihy Eurotrash spisovatele Christiana Krachta

Každý nový román tohoto autora rozpoutá velké diskuse. V Německu patří Kracht vedle Botho Strauße a Petra Handkeho ke kontroverzním autorům současné německé literatury. Před 25 lety se Kracht prakticky přes noc proslavil románem Faserland. Šlo o příběh třicetiletého ich-vypravěče z bohaté rodiny, který cestuje z ostrova Sylt přes celé Německo. Jeho cesta končí v Curychu. Euorotrash v Curychu startuje. První větou románu, která začíná pro Krachta typicky slůvkem tudíž – also nás okamžitě vtáhne do děje: „Tudíž jsem zase musel na pár dní do Curychu“.

Ich-vypravěč se jmenuje Christian Kracht a jeho líčení se v mnohém kryje s autorovým životem. V Curychu žije jeho stará a nemocná matka. Diagnóz se nabízí hned několik – alkoholička, závislá na prášcích, částečně dementní a velmi bohatá. Společně se rozhodnou cestovat za vlastní minulostí po Švýcarsku a při té příležitosti rozdat potřebným něco málo z peněz, které matka zdědila po svém manželovi. Po cestě, kterou absolvují taxíkem, vyplouvají na povrch různé rodinné špinavosti z minulosti, hlavně z doby nacismu. Po válce se jeho otec snažil svůj původ a minulost zastřít pomocí luxusu, kterým se obklopoval. A jeho syn a manželka se během cesty pokouší alespoň část těchto „špinavých peněz“ předisponovat správným směrem.

Vše vypadá na začátku tak komplikovaně a nakonec to je zcela jednoduché – syn s matkou si konečně začínají rozumět, jediné, co se jim vlastně podaří, je najít trochu vzájemného porozumění. Ale bohužel poměrně pozdě.

Christian Kracht: Eurotrash. Nakladatelství Kiepenheuer & Witsch, Kolín nad Rýnem, 2021, 210 stran

autor: Eva Novak
Spustit audio