PENGUIN QUARTET zvítězil

30. září 2003

Smyčcové kvarteto PENGUIN QUARTET zvítězilo ve finále mezinárodní rozhlasové soutěže NEW TALENT 2003. V rámci večerního finálového koncertu soutěže New Talent 2003, který se konal 29. 9. 2003, udělila mezinárodní porota cenu New Talent 2003 českému smyčcovému kvartetu PENGUIN QUARTET. Kvarteto bylo do soutěže nominováno Českým rozhlasem.

Vedle Penguin Quarteta se do finále soutěže probojovali švýcarský hobojista Martin Frutiger, bulharská violistka Maria Christova a polský houslista Jaroslaw Nadrzycki. Penguin Quartet ve složení František Souček - první housle, Petr Střížek - druhé housle, Petr Holman - viola a Vladimír Fortin - violoncello se ve finále soutěže představil s jedním z nejpopulárnějších děl světového komorního repertoáru - s Dvořákovým Smyčcovým kvartetem F dur op. 96 s podtitulem "Americký".

Penguin Quartet byl založen v roce 1994. Soubor má za sebou již několik úspěšných vystoupení na soutěžích doma i v zahraničí (v roce 1999 1. místo v Mezinárodní soutěži Beethovenův Hradec, v srpnu 2001 semifinále v prestižní 7. mezinárodní soutěži v Banffu (Kanada), v listopadu 2001 semifinále mezinárodní soutěže Concours de Geneve (Švýcarsko). V roce 2002 soubor v rámci projektu ProQuartet-CEMC (Francie) absolvoval mistrovské kurzy u prof. Paula Katze (Cleveland Quartet), v témže roce se účastnil mistrovských kurzů v rakouském Reichenau. V současné době kvarteto studuje komorní hru na pražské HAMU u prof. Václav Bernáška. Penguin Quartet pravidelně koncertuje v Praze i jiných českých městech, představil se i v zahraničí (SRN, Francie). Jeho repertoár zahrnuje díla předních českých i světových skladatelů.

PENGUIN QUARTET

NEW TALENT je rozhlasová soutěž pro mladé interprety v oboru vážné hudby vypisovaná Evropskou vysílací unií, pořádaná ve spolupráci se Slovenským rozhlasem a Bratislavskými hudebními slavnostmi pod záštitou Mezinárodní hudební rady a UNESCO. Soutěž navazuje na tradici Mezinárodní tribuny mladých interpretů, která byla založena v roce 1969 v rámci Bratislavských hudebních slavností. Soutěžící jsou nominováni členskými organizacemi EBU. Členové poroty jsou z národních rozhlasových organizací a jsou jmenováni prezidentem pracovní skupiny hudebních expertů EBU. Soutěž je tříkolová - v prvním kole jsou posuzovány nahrávky zaslané rozhlasovými organizacemi, druhé kolo a finále jsou veřejné - pořádané v rámci Bratislavských hudebních slavností, obě tato kola jsou vysílána přímým přenosem v síti Euroradia.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.