Peklo nablízko

23. duben 2003

Inscenace hry francouzského filosofa, dramatika a beletristy Jean-Paul Sartra S vyloučením veřejnosti v podání Divadla Nablízko nepatří sice k žhavým novinkám, od listopadové premiéry však ještě nevychladla. Ve sklepení Rubínu sálá pekelný žár, teče pot i slzy. Proč v Sartrově představě místo mučících nástrojů, roštů a polen "peklo jsou ti druzí"? Divadlo Nablízko podalo odpověď v podobě bravurních hereckých výkonů na pozadí měšťáckého útulného pokojíčku.

Aktovka S vyloučením veřejnosti je autorovou dramatickou prvotinou vzniklou během druhé světové války pro turné dvou hereček po jižní Francii. Proto vyžaduje pouze komorní obsazení a nenákladnou a mobilní scénu. Turné se sice neuskutečnilo, tyto rysy však hře již zůstaly. Hra je tak ideální i pro miniaturní prostředí Rubínu, kde se divák se Sartrovým peklem setká vskutku nablízko.

S vyloučením veřejnosti

Hra uvádí své tři hrdiny do extrémní situace: muž a dvě ženy se setkávají v pekle, kde mají již navždy sdílet jednu místnost. Děsí se mučidel a s překvapením shledávají, že pokoj je útulný, leč nepohodlný. Na růžovém koberci stojí tři lenošky, na kterých se nedá pohodlně ani sedět ani ležet. Sartrova busta se nečekaně osvětlí a vydává agresivní zvuky podobné veselým melodiím z hracích strojků. Nejde odejít, zavolat Číšníka ani zhasnout. Takové je peklo. Místo katů se pro úsporu personálu obsluhují klienti sami. Mučí se navzájem tím, co o se o sobě dovědí, vzájemnou žárlivostí. Milostný trojúhelník se rozvíjí mezi atraktivní Estelle, homosexuální Ines a živočišným Garcinem. Nenávidí se navzájem, touží po sobě a nemohou se opustit. Jejich konflikt nikdy nekončí: vášně neochabnou, nikdo z nich už nemůže umřít.

Inscenace se opírá o téměř neupravovaný text v překladu tradičním A. J. Liehma i o výstižnou scénografii, která akcentuje vnější uhlazenost, pod níž se skrývají latentní nenávisti a konflikty. Napovrch pěkně zařízený pokoj se ukáže jako nepohodlný, plný nepřátelských pastí. Uhlazený zevnějšek všech postav včetně Číšníka skrývá pod povrchem zlobu a nectnosti.

S vyloučením veřejnosti

Tento pevný základ korunují herecké výkony. Eva Leinweberová je inteligentní a chladnou Ines, která se však dovede rozpálit vášní k naivní blondýnce Zuzany Dřízhalové. Její Estelle dokáže být naivkou bez laciného přehrávání. Naopak se v ní skrývá rafinovanost, se kterou dráždí oba své obdivovatele. Garcin Lubora Šplíchala v sobě spojuje živočišnost, s níž touží po krásné Estelle i ješitnost, kterou chce ukojit u své soupeřky Ines. Číšník Martina Dusbaby si za všech okolností uchovává distingovaný odstup.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.