Péče je neviditelná práce, která pojí společnost dohromady, zaznívá z nového Bienále Ve věci umění

20. srpen 2020

Bienále Ve věci umění odstartovalo v květnu svůj první ročník s titulem Pojď blíž. Ústředními tématy bienále jsou péče, empatie a to, zda může umění smyslově zprostředkovat zkušenosti napříč genderem, původem a kulturou.

Alžběta Kvasničková a Agáta Hrnčířová si povídaly s kurátorkou akce, Terezou Stejskalovou, o důležitosti a nedoceněnosti péče a o tom, jak je reflektována současnými umělci.

Pokud má být prostor skutečně demokratický, máme se v něm vystavovat různým typům zkušeností, i těm méně příjemným.
Tereza Stejskalová

Umělkyně Alžběta Bačíková spolu s členkou Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, Editou Stejskalovou, vytvořily přímo pro bienále dílo s názvem Slavnostní problém. Video, ve kterém Edita v kulisách Müllerovy vily manifestačně formuluje problematiku romské integrace, je vystaveno jako úvodní instalace v sále Městské knihovny Galerie hlavního města Prahy.

Nic takového jako romský aktivismus neexistuje, stejně jako neexistuje ženský aktivismus. Existuje jen občanský aktivismus, protože to jsou otázky, které se dotýkají celé veřejnosti.

Edita Stejskalová

Kromě sálu Městské knihovny, kde je vystavena zásadní část děl, můžete bienále navštívit i na dalších lokacích, například v Pražské tržnici v Holešovicích. Vstup na všechny výstavy i doprovodný program je zdarma a celá akce trvá do 15. listopadu.

Alžběta Kvasničková a Agáta Hrnčířová si do ArtCafé pozvaly kurátorku bienále Terezu Stejskalovou a umělkyni Alžbětu Bačíkovou a romskou aktivistku Editu Stejskalovou, které v rámci akce společně vytvořily instalaci v Müllerově vile. Hudbu vybíral Pavel Zelinka.

Spustit audio

Související