Pawel Kras: Český kacíř - husita

13. červenec 2015

Esej polského historika.

Třídílný esej poslouchejte na Vltavě od 13. července 2015 vždy v 15:05. Po odvysílání se jednotlivé díly četby objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Ve středověku, stejně jako dnes, se obyčejní lidé ztrácejí v bezejmenných zástupech. Pozornost na sebe povětšinou strhávají významní jedinci, panovníci, jejich manželky, význační aristokraté, teologové či spisovatelé, kteří ve všeobecných představách reprezentují „typického“ středověkého člověka.

Středověká společnost se ale skládala z mnoha sociálních světů. Jedním z nich byli i příznivci Husova reformního učení - ale také jejich katoličtí odpůrci. Obě tyto skupiny se vyskytovaly jak mezi prostým lidem, tak ve vyšších společenských vrstvách. O tom, jak bylo pohlíženo na české Husovy příznivce a husitské bojovníky pojednává trojdílná esej polského historika Pawla Krase z univerzity v Lublinu.


Čte: Martin Finger

Překlad: Martin Nodl Připravil: Tomáš PešekRežie: Petr Gojda

Natočeno v roce xxxx.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.