Pavla Niklová: Síla slova je veliká, slovo a umění mají obrovskou váhu

20. říjen 2017

Pavla Niklová ve službách lidských práv. Výkonná ředitelka Knihovny Václava Havla v New Yorku. Organizátorka „Disturbing the Peace Award“, ceny spisovatelům v nebezpečí a zakladatelka amerického festivalu středoevropských divadel „Rehearsal for Truth“.

„Když dojde k nějakému rozvratu, tak umělci, spisovatelé a novináři jsou první, kteří jsou ohroženi, první, po kterých začne režim vyjíždět, protože jeho představitelé vědí, že jsou to svobodní lidé a ti se nenechají jen tak zmanipulovat. Slovo je všechno.“

„Spousta umělců cítí, jak je dnešní doba nervózní a roztřesená, touží spojovat lidi a říkat jim, že tu sílu mají. Nedávno o tom zpívala v newyorském Central Parku Patti Smith.“

Také její hudbu si do Vizitky vybrala Pavla Niklová, výkonná ředitelka americké neziskové organizace Nadace knihovny Václava Havla v New Yorku. Dvacet let pracuje ve výkonných pozicích stěžejních organizací v České republice a USA a propojuje kulturní, umělecké a lidskoprávní světy mezi oběma zeměmi. Bývalá ředitelka Českého centra v New Yorku je zakladatelkou středoevropského divadelního festivalu „Rehearsal for Truth“ na Manhattanu a udržuje a šíří umělecký a občanský odkaz Václava Havla.

„Přímo v New Yorku jsem začala pracovat v roce 2010, kdy jsem byla jmenována ředitelkou zdejšího Českého centra, ale s americkými organizacemi jsem spolupracovala od 90. let, to jsem stála u zrodu Sorosova centra současného umění a naše ústředí bylo právě v New Yorku. Měla jsem tenkrát možnost poznat americká pravidla a systém kulturních institucí, způsob jejich práce. Kultura je obrovský prostor, kde se obě tyto země potkávají, takže práce nebere konce.“

Na přelomu letošního září a října odstartoval v České národní budově, kde v prostorách BBLA sídlí i Nadace Knihovny Václava Havla, pilotní projekt festivalu středoevropských divadel, který má připomínat divadelní odkaz Václava Havla. Ten New York poprvé navštívil v roce 1968 a ve slavném Public Theater byla tenkrát provedena jeho hra Vyrozumění. Havel během měsíčního pobytu v New Yorku získal mnoho spojenců a přátel.

„New York je divadelní Mekka, také proto padla volba na divadlo. Nechceme hrát přímo Havlovy hry, ale uvádět ta představení, která v duchu jeho přesvědčení promlouvají k dnešnímu divákovi a odrážejí aktuální politické a společenské dění. A také v  duchu Václava Havla se soustředíme na země Visegrádské čtyřky, ve kterých je silná divadelní tradice,“ vysvětluje Pavla Niklová.

Marie Klimešová: Obraz Imaginace strachu má tajemství úplně jinde, než je vidět na první pohled

20171019-_d806818.jpg

Hostem čtvrteční Vizitky byla historička umění a vysokoškolská pedagožka Marie Klimešová.

Nadace Knihovny Václava Havla (VHLF) v New Yorku je na pražské Knihovně Václava Havla nezávislá, i když se obě instituce navzájem podporují. Americká VHLF udělila už podruhé svou vlastní cenu, která připomíná odkaz Václava Havla. Je určena jako morální a finanční podpora odvážným spisovatelům, kteří se ocitli v nouzi a nebezpečí ze strany režimu své země, těm, kteří odvážně bojují za lidská práva. Z rukou Martina Palouše, prezidenta VHLF, ji 28. září převzal turecký novelista kurdského původu Burhan Sönmez, který před léty jen řízením osudu přežil útok turecké policie.

„Naší zatím nejvýznamnější akcí bylo odhalení busty Václava Havla v americkém kongresu v roce 2014. Poslání VHLF se ale stále vyvíjí a přejeme si, aby se Nadace co nejlépe zasluhovala o rozvíjení odkazu Václava Havla v severní Americe, a to prostřednictvím jak zmíněného divadelního festivalu a ceny spisovatelům, tak také prostřednictvím programu Hovory o Havlovi,“ vysvětluje Pavla Niklová. Jedná se projekt orální historie, ke kterému patří dosud deset hovorů s významnými politiky, historiky a umělci USA na téma Václav Havel.

Hovory jsou dostupné v angličtině na webu Floridské mezinárodní univerzity http://dpanther.fiu.edu/dPanther/collections/HCO

„Snažím se tu práci dělat tak, kdyby náhodou mě odněkud Václava Havel pozoroval, abych se za ni nemusela stydět. Cítím ho často za zády,“ říká s úsměvem Pavla Niklová, která zároveň přiznává, že se svou prací pro Nadaci Knihovny Václava Havla od umění poněkud vzdálila a pohybuje se více ve sféře fundraisingu. Bez umění si ale svůj život nedovede představit, už jen proto, že má, stejně jako slovo, velkou sílu.

Spustit audio