Pavla Jazairiová, novinářka, spisovatelka, cestovatelka

20. červenec 2015

Pavla Jazairiová prožila část dětství ve Francii.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Její maminka byla Češka, otec Holanďan. Prvním manželem byl Iráčan.

Díky znalosti jazyků Pavla po maturitě krátce pracovala v Československém rozhlase. Po roce 1968 byla propuštěna, z politických důvodů směla jen tlumočit a překládat.

Po převratu se do rozhlasu vrátila. Díky svým perfektním reportážím ze všech konců světa se rychle stala hvězdou zahraniční redakce.

O svých cestách napsala 13 knih. Ta dosud poslední (vyšla v Radioservisu začátkem letošního léta) je bilanční a jmenuje se Před obzorem.

Pavla Jazairiová se odstěhovala z Prahy na samotu do severočeských pohraničních hvozdů. S rozhlasem spolupracuje externě, cestovat nepřestala.

Klid, útěchu i inspiraci hledá (a nachází) především v poslechu klasické hudby.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.