Pavel Šporcl a Česká filharmonie

3. únor 2004

Houslista Pavel Šporcl objíždí už od podzimu hudební sály republiky s ambiciózně náročným programem: v jednom večeru totiž interpretuje dvě díla - Houslový koncert D dur Petra Iljiče Čajkovského a Houslový koncert A moll Antonína Dvořáka. Turné pokračuje i v prvních měsících tohoto roku.

Mladý houslista představuje oba velké slovanské houslové opusy i na svém novém CD. Díla vznikla skoro současně, ruský skladatel napsal svůj houslový koncert roku 1878, Dvořák o rok později (ale premiéra se v podání Františka Ondříčka a Vídeňských filharmoniků konala až v prosinci 1883). Měl s ním úspěch, zatímco Čajkovského koncert byl - shodou okolností rovněž ve Vídni - přijat nejprve s nelibostí. Nicméně v průběhu let se prosadil.

Houslista Pavel Šporcl

Čajkovskij působivě využil melodiku své země - v jeho hudbě znějí ozvěny ruských lidových písní a také spontánní vitalita a temperament. Dvořákova skladba je romantické virtuozní dílo vyznačující se strhujícím výrazem a formální originalitou. Sólový nástroj tu dominuje jako protagonista orchestru, skladatel mu nepředepsal sólové kadence. Dílo přináší vroucí dvořákovskou lyriku vycházející z české zpěvnosti (tuto inspiraci mají obě díla společnou, byť různě zpracovanou), lidově laděné, taneční ústřední témata, která se v závěru vrací. Obě náročné skladby zvládá Šporcl s bravurou a virtuozitou, zvlášť vynikající je jeho výkon v Dvořákově koncertu.

autor: (ap)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.