Pavel Šmíd: Pokoj s jedním oknem. Autobiografický příběh o mládí a svobodě

15. únor 2021

Pokoj ve starém městě a v něm Benny a já. Z knížky Ať žije daur! Pavla Šmída čte Vladimír Pokorný. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Vladimír Pokorný
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 15. 2. 2021
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Povídkový soubor Ať žije daur!, který v roce 2020 vydalo nakladatelství Cherm, představuje starší i nové texty pardubického prozaika, fotografa a vydavatele Pavla Šmída (1952). S jeho dílem se před rokem 1989 mohli čtenáři setkat jen na stránkách samizdatu nebo exilových periodik (Listy – Čtení na léto, Obsah, Bedna). Pracoval v různých dělnických profesích. Ze studií na pedagogické fakultě v Hradci Králové byl na příkaz Státní bezpečnosti vyloučen těsně před jejich dokončením. V devadesátých letech založil vlastní vydavatelství Theo, kde mimo jiné vydával literární sborník současných autorů 7edm. V letech 1993–2009 byl šéfredaktorem revue České republiky Welcome to the Heart of Europe. Jako fotograf samostatně vystavuje od roku 1998, kromě České republiky i v Německu, Anglii, Francii, USA nebo Japonsku.

Povídku Pokoj s jedním oknem můžeme číst jako autobiografický příběh o dvou kamarádech, kteří po odchodu z rodičovského domu prožívají dny plné svobody ve svém v prvním podnájmu ve starém městě. Spolubydlící Benny, jak vyplývá z dedikace jiné povídky v souboru, je autorův blízký kamarád Josef Beránek. Prožívaná svoboda se odráží i v experimentální formě textu. Strohé, úsečné vyprávění nepostrádá smysl pro humor a hravost vystupňovanou až do absurdity.

Spustit audio