Pavel Miloš – bývalý basketbalista

8. listopad 2013

Někdejší špičkový basketbalista, který přepral roztroušenou sklerózu, v létě ukončil kariéru

Pavel Miloš se narodil do sportovní rodiny - mamka hrála volejbal a strejda basket. On sám si v rodných Kralupech vybral basket a přes Kladno se dostal až do pražské Sparty, za kterou hrál v letech 1998 – 2005. Postupně se vypracoval ve špičkového střelce – trojkaře, několik let si držel úžasnou úspěšnost 40 % v trojkových pokusech, je nejlepším střelcem z tříbodové vzdálenosti v historii české basketbalové ligy. Na svém kontě má i rekord všech dob domácí ligy, když v jednom zápase proměnil 13 trojkových pokusů. Během svého angažmá v Pardubicích překonal hranici 7000 nastřílených bodů, což před ním dokázali jen tři hráči.

Od roku 1998 byl dlouhé roky součástí reprezentačního výběru, během kariéry nasbíral celou řadu individuálních ocenění a vyzkoušel si i letní kemp NBA v Las Vegas. Bohužel nikdy nemohl přestoupit do zahraničí, protože jeho mateřský klub, Sparta Praha za něj požadoval odstupné 500 000 Euro. Ze Sparty nakonec v roce 2005 přestoupil do BK Prostějov, následující dvě sezony strávil v Děčíně. V roce 2009 přestoupil do Pardubic, kde strávil další dvě sezony. Během tohoto angažmá onemocněl roztroušenou sklerózou, nevyléčitelnou chorobou centrálního nervového systému. Nevyléčitelné onemocnění dokázal přeprat a za ohromného zájmu médií i fanoušků se dokázal vrátit k profesionálnímu sportu.

Pardubice x USK - Pavel Miloš

Poslední dvě sezony strávil Pavel Miloš ve Svitavách. V létě ukončil sportovní kariéru a stal se trenérem mládeže v USK Praha.

I další host Jolany Voldánové je muž – sympaťák, který v Pardubicích prožil velkou část své kariéry. Společně s kytaristou Zdeňkem Ceralem zde založil úspěšnou kapelu Ready Kirken, která se do rádií proslavila hitem Zejtra mám. I po jeho nuceném odchodu z kapely pokračuje Michal Hrůza ve skládání hitů pro sebe (Bílá velryba, 1+1, Namaluj svítání) i kamarádku Anetu Langerovou (Voda živá), jeho písničky znějí v řadě českých filmů a seriálů. Povídání Jolany Voldánové s hudebníkem Michalem Hrůzou si nalaďte v pátek 15. listopadu.

Jolana Voldánová a Michal Hrůza
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.