Pavel Kosatík: "Ústně více" - Šestatřicátníci (1-12)

Spisovatel a publicista Pavel Kosatík se narodil 13. června 1962 v Boskovicích. Absolvoval pražskou právnickou fakultu (1984). Po studiích pracoval dva roky v Dilia jako právník specializovaný na autorské právo, po dvou letech přešel do nakladatelství Československý spisovatel (1986-1989). Pracoval jako redaktor v několika nakladatelstvích a v redakcích Mladé fronty Dnes, Reflexu a Hospodářských novin.

Je autorem biografických a literárněhistorických knih Osm žen z Hradu (1993), "Člověk má dělat to, nač má sílu" - Život Olgy Havlové (1997), Jan Masaryk - Pravdivý příběh (1998; spoluautor Michal Kolář), Ferdinand Peroutka - Pozdější život (2000), Fenomén Kohout (2001), Menší knížka o německých spisovatelích z Čech a Moravy (2001), Ferdinand Peroutka - Život v novinách (2003), Gottwaldovi muži (2004; spoluautor Karel Kaplan), Sulek maluje (2005).

"Kolektivní biografie" Ústně více - Šestatřicátníci (Václav Havel, Josef Topol, Věra Linhartová, Jiří Kuběna, Viola Fischerová, Pavel Švanda a další) zaznamenává existenci skupiny Šestatřicátníků od její prehistorie na počátku padesátých let přes "slavná léta" jejích členů v letech padesátých a šedesátých až po (nyní už jen individuální) biografie členů v letech pozdějších. Faktograficky bohatá kniha je příběhem mládí, příběhem tvorby a uceleným obrazem jedné významné a dosud nepříliš známé výseče našeho kulturního života v rozmezí padesáti poválečných let.

Dvanáctidílnou četbu na pokračování z knihy současného českého autora připravil Miroslav Stuchl. V režii Vlada Ruska účinkuje Petr Pelzer.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.