Pavel Kohout: Safari. Aktovka ze života disidentského spisovatele

31. srpen 2021

Po aktovkách Atestu a Marastu se Pavel Kohout vrátil k postavě Ferdinanda Vaňka ve hře Safari z roku 1985. Odehrává se v Rakousku, kam byl Vaněk vyštván do exilu. Jako host je přizván do diskusního pořadu, ve společnosti rakouských celebrit se však nakonec nedostane ke slovu. Místo toho musí trpně sledovat slovní půtky ideologicky nesmiřitelně rozdělených účastníků debaty. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Jelena Mašínová
Osoby a obsazení: Moderátorka (Bára Štěpánová), Herečka (Gabriela Vránová), Novinář (Pavel Rímský), Dramatik (Jiří Štěpnička), Kritik (Aleš Procházka), Ferdinand Vaněk (Jiří Ornest), Básník (Tomáš Pavelka) a hlasatel (Vladimír Fišer)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2008

Postavu Ferdinanda Vaňka (ve hře Vernisáž se tato postava jmenuje Bedřich) poprvé použil Václav Havel v Audienci z roku 1975. Po Havlovi si postavu Vaňka půjčili Pavel Kohout do her Atest, Marast a v němčině napsané Safari. Pavel Landovský Vaňka učinil hlavním hrdinou hry Arest, když před tím byl vedlejší postavou jeho hry Sanitární noc z roku 1976. Vaněk je dále hlavní postavou hry Jiřího Dienstbiera Příjem. Dodejme, že Ferdinand Vaněk se také objevil v Stoppardově hře Rock´n´Roll a v nedávné době ho pro české jeviště oživil Marek Hejduk ve hře Rest.

Čtěte také

Inspirací pro hru Safari (1985) byl rozhovor, který Pavel Kohout jako disident poskytl v rakouské televizi. Také jeho Vaněk se ocitá mezi vídeňskou intelektuální elitou, která jej ovšem v rozhovoru okázale ignoruje: herečka se zajímá o životní prostředí, ale o situaci disidenta Vaňka nic neví, dramatik jej obviňuje z rozeštvávání socialistické jednoty, kritik vůbec neuznává, že by v socialistickém bloku existovala zakázaná literatura – a všichni dohromady komolí Vaňkovo jméno. Snad se mu podaří sdělit alespoň moderátorkou žádaný recept na švestkové knedlíky…

Rozhlasovou inscenaci v roce 2008 natočila režisérka Hana Kofránková a v hlavních rolích se představili Bára Štěpánová, Gabriela Vránová, Pavel Rímský, Tomáš Pavelka, Aleš Procházka a Jiří Štěpnička. Roli Ferdinanda Vaňka ztvárnil Jiří Ornest.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související