Pavel Frýbort: Neapolské lásky

Hudební komedie Pavla Frýborta nazvaná Neapolské lásky je napsána v duchu zápletkových her italského klasika Carla Goldoniho. Příběh se odehrává v rodině váženého měšťana pana Fabrizia, který má dvě krásné neteře, jimž hodlá opatřit bohaté ženichy. O tom, že provdat charakterově zcela odlišné dívky není až tak jednoduchá věc, ví nejen jeho věrný, ale popletený sluha Putynka, ale i rázná švagrová jednoho z nápadníků.

Poslouchejte na Vltavě 5. září 2015 ve 14:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 11. září 2015.


Dobrotivý Fabrizio přitom neteřím nehodlá vybírat nápadníky bez jejich vědomí. Když se ale prostořeká a rozpustilá Flaminie a její snoubenec Fulgenzio už po několikráté pohádají, je nabíledni sňatek odvolat. Jeden hašteřivý milenecký pár totiž přináší až příliš mnoho vzrušení do jeho jindy poklidného života. Druhá neteř Evženie je, na rozdíl od své sestry, moudrá a klidná dívka. Kde ale najít váženého muže, který by její náturu náležitě ocenil?

Komediální rozhlasová inscenace je koncipována téměř jako muzikál. Hudba Jaromíra Dlouhého obsahuje pravidelně se střídající songy, které vtipně posunují děj a zároveň pomáhají rozvinout charaktery jednotlivých postav. Do inscenace byli proto obsazeni pěvecky nadaní činoherci, kteří v době vzniku nahrávky sklízeli úspěchy na brněnských jevištích, právě i v hudebních titulech.


Osoby a obsazení: Fabrizio (Josef Karlík), Flaminie (Sylvie Nitrová), Evženie (Libuše Vaněčková), Fulgenzio (Jaroslav Kuneš), Klorinda (Vlasta Peterková), Roberto (Rudolf Krátký), Putynka (Jiří Tomek)

Autor: Pavel Frýbort Zvukový mistr: Jaromír PěnčíkHudba: Jaromír DlouhýRežie: Olga Zezulová

Natočeno v roce 1976.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.